Diemen (NL) – Gedurende de komende twee weken is Mercurius eventjes bevrijd van het felle licht van de Zon. De planeet staat dan helder aan de hemel.


Mercurius kleurt geel-oranje aan de hemel. Doordat deze planeet erg dicht bij de Zon staat, verdrinkt hij echter meestal in het veel fellere licht hiervan. Je kunt dan ook zelden Mercurius als een kleurig stipje aan de hemel zien. Deze en volgende week komt hier verandering in.
Van de negen planeten in het Zonnestelsel staat Mercurius het dichtst bij de Zon. De omloop van de planeet om de Zon verloopt heel excentrisch: hij maakt een ellipsvormige baan. De minimumafstand bedraagt zo’n 46 miljoen kilometer en de maximale afstand tot de Zon is ongeveer 70 miljoen kilometer. Per jaar draait hij ruim vier keer om de Zon.
Wanneer de Zon het verst van Mercurius afstaat, valt hierdoor een minimale hoeveelheid licht op de planeet en is hij hierdoor beter te zien. Als dit gebeurt wanneer de Zon, Mercurius en Aarde op één lijn staan, is dit echter tevergeefs. De Zon slokt Mercurius dan als het ware op. De komende twee weken laat de Zon Mercurius eindelijk even met rust. De planeet toont zichzelf dan na zonsondergang ruim boven de horizon en is dan duidelijk te zien.

Ellen Althuizen