De computermuis is binnenkort misschien verleden tijd. De universiteit van Lancaster ontwikkelt software waarmee je met oogbewegingen een cursor over het scherm kunt bewegen.

Het systeem, EyeDrop geheten, maakt gebruik van een camera-headset die continu vaststelt waar je precies naar kijkt. Door te staren naar een object op een beeldscherm – bijvoorbeeld een foto of een programma – en dan op een toets te drukken, kun je het object selecteren.

‘Het mooie van dit systeem is dat je je blik sowieso al richt op datgene waar je op dat moment in geïnteresseerd bent,’ zegt informaticus Jayson Turner, die samen met collega’s van de universiteit van Lancaster het systeem ontwikkelde.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Dat je met het nieuwe systeem toch nog steeds ouderwets een toets moet indrukken, kan volgens Turner niet anders. Zonder het aanvullend gebruik van toetsen bestaat de kans dat alles waar je naar kijkt, wordt geselecteerd. ‘Dat zou hetzelfde zijn als dat je cursor alles waar het langskomt zou selecteren.’ Turner en zijn collega’s zijn nog bezig uit te vinden hoe je met dezelfde methode (van staren en toetsen indrukken) inhoud kunt knippen, verslepen en plakken.

Christian Holz, die verbonden is aan de Yahoo Labs in Californië en onderzoek doet naar ‘mens-computer’-interacties, ziet voordelen in het gebruik van EyeDrop. Hij laat weten het een handige oplossing te vinden voor het probleem van hoe oogbewegingen kunnen worden ingezet in de communicatie tussen mens en software. ‘EyeDrop lost dit probleem op een slimme manier op door gebruik te maken van input die er in principe sowieso al is (namelijk het staren naar een punt op het scherm, red.), en daarnaast gebruik te maken van aanrakingsinput als een aanvullend mechanisme,’ zegt hij.

Eye Drop kan ook gebruikt worden om bestanden van het ene naar het andere apparaat te kopiëren, bijvoorbeeld van je laptop naar je iPad of naar je smartphone, of omgekeerd. Dat kun je doen door eerst op het ene beeldscherm een bestand te selecteren (op de manier zoals zojuist beschreven), en dan vervolgens naar een ander beeldscherm te kijken. De enige voorwaarde is dat die apparaten met elkaar in contact staan, al dan niet draadloos. Volgens Jayson Turner kan die toepassing handig zijn om op eenvoudige wijze informatie over te zetten van een publieke display naar je smartphone, of bijvoorbeeld voor het delen van foto’s.

Turner en zijn collega’s presenteerden EyeDrop afgelopen week tijdens een conferentie in Zweden over mobiele multimedia.