Digitale mieren moeten in computernetwerken de strijd aanbinden met wormen, virussen en andere bedreigingen.
Mieren in de natuur kunnen zich snel en efficiënt verdedigen en gaan weer over tot de orde van de dag als een bedreiging verdwenen is. Digitale mieren zoals computerwetenschappers Errin Fulp van Wake Forest University en Glenn Fink van Pacific Northwest National Laboratory ontwerpen, moeten dat ook doen.
Het idee is dat in een netwerk, bijvoorbeeld van een instelling of een bedrijf, enkele duizenden typen digitale mier rondneuzen. Ze produceren elk een digitaal spoor, zoals een echte mier een reukspoor maakt. Als een digitale mier op een bedreiging stuit, produceert hij een sterker spoor dat andere mieren aantrekt. Daarop ontstaat een lokale zwerm die daarmee aangeeft dat er sprake is van een besmetting met een worm, virus of trojan.
Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren
Het 'kijkgedrag' van scheidsrechters valt te trainen met behulp van virtual reality, ontdekte bewegingswetenschapper Tammie van Biemen.
De onderzoekers hopen dat hun nieuwe benadering ervoor zorgt dat computers weer beter kunnen presteren. Nu vergen antivirusprogramma’s en andere beveiligingsmethoden steeds meer van computers, die daardoor trager worden. De mieren voeren hun werkzaamheden parallel uit, en dat zorgt voor meer efficiëntie.