Mensen met een allergie zoals astma of hooikoorts lijken een groter risico te lopen op psychische problemen dan mensen zonder allergie. Uit een Taiwanees onderzoek bleek dat allergische patiënten ruim anderhalf keer zo vaak psychische aandoeningen ontwikkelen.

Leidt hooikoorts naast het gesnotter tot nog meer ellende? Beeld: pixabay.

Uit het onderzoek bleek dat bijna 11 procent van de mensen met een veelvoorkomende allergie zoals hooikoorts een psychische aandoening ontwikkelt. Van degenen zonder allergie was dat bijna 7 procent. De onderzoekers vonden geen oorzaak voor dit verschil.

Depressie

Het viel Nian-Sheng Tzeng van het Tri-Service General Hospital in Taiwan op dat sommige patiënten met astma, hooikoorts of eczeem (drie van de meest voorkomende allergieën) psychische problemen hadden. Hij besloot uit te zoeken of er een verband was tussen de twee schijnbaar verschillende aandoeningen.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Hiervoor bekeek hij met collega’s gegevens van het Taiwan National Health Insurance Program. De onderzoekers analyseerden vijftien jaar aan gegevens van 46.647 mensen met allergie en 139.941 zonder. Ze ontdekten dat mensen met een allergie een 1,66 keer vergrote kans hadden op een psychische aandoening zoals een depressie of bipolaire stoornis.

Verder bleek dat die kans vooral bij mensen met astma of hooikoorts hoger was. Bij de mensen met eczeem was de kans juist kleiner. Daarnaast viel op dat astma-patiënten die een bepaald medicijn gebruikten juist een opvallend lage kans op psychische problemen hadden.

Bij dit alles moet wel opgemerkt worden dat er niet gekeken werd naar de ernst van de allergische aandoening. Mensen die in de categorie ‘eczeem’ vielen, konden bijvoorbeeld een klein plekje hebben, maar ook helemaal vol zitten.

Pure associatie

‘Dit is puur een associatie-artikel’, zegt Esther de Jong, hoogleraar Cellulaire Immuunregulatie aan het AMC in Amsterdam. ‘De onderzoekers noemen geen achterliggende oorzaak waardoor er een verband zou kunnen zijn tussen allergieën en psychische problemen.’

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke inzichten? Denk dan eens na over een New Scientist-lidmaatschap! Bekijk hier de mogelijkheden

De Jong heeft zelf geen onderzoek gedaan naar de combinatie van psychische aandoeningen en allergieën. Ze kan zich wel voorstellen dat er een verband is. ‘Een allergie kan zeker invloed hebben op je kwaliteit van leven’, zegt De Jong. ‘Zo kan eczeem je uiterlijk veranderen en hooikoorts ervoor zorgen dat je niet naar buiten gaat. En als je door astma niet kunt sporten, maak je minder endorfine aan, het stofje dat voor een aangenaam gevoel zorgt.’

Zelf suggereren de onderzoekers dat het verband ontstaat doordat beide aandoeningen te maken hebben met ontstekingen. Maar het huidige artikel onderbouwt dit niet. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Wat precies de oorzaak van het verband ook is, zowel Tzeng als De Jong denken dat het goed is als een arts zich bewust is van de psychische gevolgen van een allergie. ‘Dat geldt voor alle chronische ziekten’, zegt De Jong. ‘Dergelijke aandoeningen hebben invloed op de kwaliteit van leven en het is goed om daar stil bij te staan.’

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: