De oogmake-up van de Oude Egyptenaren was niet alleen mooi, maar mogelijk ook nog eens gezond. Een Frans onderzoeksteam van chemici stelt dit na onderzoek aan eeuwenoude Egyptische make-upverpakkingen. Lood, gevonden in deze cosmetica, kan het immuunsysteem aansporen om sneller te reageren op infecties.

De Franse chemici ontdekten dat de oogcosmetica bestond uit vier verschillende loodhoudende bestanddelen, voornamelijk laurioniet. Deze oplosbare vorm van lood kan in het lichaam terechtkomen bij contact met de ogen. Eenmaal in het lichaam kunnen kleine loodconcentraties het immuunsysteem beïnvloeden.

De onderzoekers behandelden vervolgens huidcellen met laurioniet, om de invloed van deze stof te onderzoeken. De cellen produceerden meer stikstofmonoxide als reactie op deze behandeling. Volgens de onderzoekers is dit een bewijs voor de gezondheidsbevorderende effecten van de cosmetica. Van stikstof is bekend dat het het immuunsysteem in hogere staat van paraatheid brengt. Een verhoogde concentratie stikstofmonoxide in het bloed, als gevolg van make-upgebruik, kan daarom het afweersysteem positief beïnvloeden.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Het is niet duidelijk of de Egyptenaren wisten wat hun make-up met hun gezondheid kon doen. Wel wordt in oude geschriften aangeraden om make-up te gebruiken als goed medicijn bij oogkwalen, bij rimpels en puistjes.

Lieke van der Hulst