De morning-afterpil levonorgestrel is veel effectiever in het voorkomen van zwangerschap als je hem tegelijk inneemt met het ontstekingsremmende medicijn piroxicam.

Uit klinisch onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat de veelgebruikte morning-afterpil levonorgestrel effectiever is als je hem inneemt samen met een ontstekingsremmend medicijn.

Levonorgestrel is wereldwijd één van de goedkoopste en meest gebruikte noodanticonceptiemiddelen. Een nadeel is wel dat het medicijn alleen werkt vóórdat een eicel vrijkomt uit een van de eierstokken. Eerder onderzoek toont aan dat het slechts 58 procent effectief is in het voorkomen van zwangerschappen als je het tussen 49 en 72 uur na onveilige seks inneemt.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Ontstekingsremmer

Ontstekingsremmende medicijnen werken doorgaans door het remmen van zogeheten prostaglandinen. Dat zijn hormoonachtige stoffen die een rol spelen in veel voortplantingsprocessen, zoals de eisprong en bevruchting. Hoogleraar gynaecologie Kristina Gemzell-Danielsson van het Karolinska-instituut in Zweden vermoedde dat deze medicijnen de kans op ongewenste zwangerschap verder kunnen terugdringen.

Om dit te testen voerden Gemzell-Danielsson en haar collega’s een gerandomiseerd onderzoek uit onder 860 vrouwen die binnen 72 uur na onveilige seks in een gezinsplanningskliniek in Hong Kong om een morning-afterpil hadden gevraagd. Onder de deelnemers waren geen transgenders of non-binaire mensen.

De helft van de vrouwen kreeg levonorgestrel en piroxicam, een ontstekingsremmend medicijn voor de behandeling van artritis, dat de productie van prostaglandinen remt. De andere helft van de vrouwen kreeg in plaats daarvan een placebo. Geen van de deelnemers of de behandelaars wist welke deelnemer welke behandeling kreeg.

Zwangerschap

Slechts één vrouw werd zwanger in de groep die het ontstekingsremmende medicijn kreeg, terwijl zeven vrouwen zwanger werden in de placebogroep. Er waren geen verschillen in bijwerkingen tussen de twee groepen.

De onderzoekers vergeleken de resultaten met een model dat zwangerschappen na onveilige seks voorspelt. In de groep die het ontstekingsremmende medicijn kreeg, bleek 95 procent van de verwachte zwangerschappen voorkomen te zijn, ten opzichte van slechts 63 procent in de placebogroep.

Volgens Gemzell-Danielsson is het onduidelijk hoe het ontstekingsremmende medicijn helpt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. ‘We weten dat prostaglandine belangrijk is voor voortplantingsprocessen, maar er is meer onderzoek nodig naar het onderliggende mechanisme om zeker te weten wat er gebeurt’, zegt ze.

Vervolgonderzoek

Ze hoopt dat artsen de nieuwe bevindingen snel meenemen bij het voorschrijven van noodanticonceptiemiddelen. Piroxicam is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, zegt ze, en artsen kunnen het eenvoudig naast levonorgestrel voorschrijven.

Gemzell-Danielsson vermoedt dat de combinatie van piroxicam en ulipristal, een ander veelgebruikte morning-afterpil, ook effectief is. Dat voorbehoedsmiddel werkt op een vergelijkbare manier als levonorgestrel, maar is nog niet getest in combinatie met piroxicam.

Volgens hoogleraar voortplanting Judith Stephenson van University College in Londen kunnen de bevindingen leiden tot grote veranderingen in de klinische praktijk, maar ze hoopt dat andere onderzoeken de resultaten bevestigen. ‘Hoewel het goed is opgezet, is het slechts één onderzoek, dus het zou fijn zijn als de bevindingen in een ander onderzoek worden bevestigd’, zegt ze.