Een drone geïnspireerd op de vliegbeweging van motten kan zich nu veel beter handhaven bij turbulente weersomstandigheden. Het Physical Sciences Inc (PSI) in Andover, Massachusetts, heeft daarvoor in samenwerking met het Amerikaanse leger de pijlstaart (een soort nachtvlinder) gefilmd om te zien hoe het beest zichzelf in de lucht kan handhaven.

736px-Sphinx_pinastri01
Dennenpijlstaart
Bron: Wikimedia Commons / Jeffdelonge

Om de vlucht van de pijlstaart in beeld te brengen, gebruikte PSI een zogeheten motion-tracking-systeem. Reflecterende kraaltjes werden aan de vleugels van de mot bevestigd en de vlucht namen ze op met hogesnelheids camera’s. Het vermogen van de mot om zich razendsnel aan te passen aan weersomstandigheden, is de sleutel tot het succes van de nieuwe drones. Ondanks dat de beesten botsen met dingen, kunnen ze zich snel herstellen. ‘Met een enkele vleugelslag zijn ze in staat om hun evenwicht te herstellen’, zo laat technoloog Thomas Vaneck van PSI in een persverklaring weten.

Het algoritme dat uit deze opnames kwam, is vervolgens toegepast in een nieuwe quadrocopter die deze maand wordt gepresenteerd. De drone, genaamd InstantEye, weegt amper een halve kilo, maar kan zich nog steeds handhaven bij windstoten van zo’n 88 kilometer per uur (windkracht 9). In tegenstelling tot andere quadrocopters heeft InstantEye geen dure stabilisatieapparatuur nodig om de camera ‘recht’ te houden. ‘Onze autopiloot is zo snel en nauwkeurig dat het camerabeeld stabiel blijft, zelfs in stormachtige weersomstandigheden’, verklaart Vaneck.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Om InstantEye te laten vliegen kan de bestuurder gemakkelijk met behulp van een joystick de koers bepalen. De autopiloot berekent vervolgens de beste vliegroute, waarbij rekening wordt gehouden met de weersomstandigheden. Net als de mot herstelt de drone zich heel snel als het ergens mee botst, waardoor crashes worden voorkomen. Het apparaatje is onder meer gebruikt om elektriciteitsmasten mee te inspecteren.

Het leger heeft al een aantal InstantEye-exemplaren gekocht. PSI wil de drones verder uitrusten met een sonar-element zodat de automatische piloot kan inschatten of bijvoorbeeld ramen openstaan, zodat het apparaatje kan worden ingezet voor verkenningen bij geheime missies.

Lees ook: