Parijs (Fr) – Knappe koppen komen bij elkaar om de basenvolgorde van DNA van de malariamug te ontrafelen.


Onderzoekers uit verschillende delen van de wereld werken samen om de basenvolgorde van de beruchtste malariamug Anopheles gambiae te ontcijferen. Dit is een groot karwei, het zijn wel 260 miljoen basenparen. Het streven is om de eerste versie van het project al in 2001 af te hebben. Het genoom zal dan voor iedereen toegankelijk zijn via publieke databases.
De Plasmodium parasiet is de eigenlijke ziekteverwekker. De mug dient eigenlijk alleen als vervoermiddel om bij de gastheer te komen: de mens. Als zo'n drager van malaria een mens bijt, brengt ze via haar speeksel sporen van de parasiet over. De parasiet zorgt voor ernstige stoornissen in de bloedcirculatie, doordat geïnfecteerde rode bloedcellen zich vasthechten aan de wanden van bloedvaten. Kleine bloedvaatjes kunnen verstopt raken, waardoor belangrijke lichaamsdelen zoals de hersenen zonder zuurstof kunnen komen.
Malaria vormt een ernstig medisch, economisch en sociaal probleem. Jaarlijks zijn er 300 miljoen gevallen, waarvan 1,5 miljoen overlijden. De meeste gevallen doen zich voor in Midden- en Zuid-Afrika. Dit aantal loopt alleen maar op, aangezien steeds meer muggen resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen en steeds meer malariaparasieten resistentie tegen medicijnen ontwikkelen.
Malariaspecialisten hopen met de basenvolgorde van de Anopheles-mug nieuw inzicht te krijgen in de ziekte. De basenvolgorden van de Plasmodium-parasiet en de menselijke gastheer waren al bekend, maar hebben nog geen oplossing opgeleverd. Misschien ontdekken de onderzoekers via de mug nieuwe aanknopingspunten om malaria te bestrijden.

Jocelyn Berdowski