Nasa gelooft dat sciencefiction meer te bieden heeft dan alleen vermaak. Daarom heeft de Amerikaanse ruimtevaart-organisatie vijftien futuristische voorstellen uitgekozen die uitgewerkt mogen worden van fictie tot feit. 

Een flexibele robot in de vorm van een paling kan in de toekomst de ondergrondse oceanen van Europa verkennen Afbeelding: NASA
Een flexibele robot in de vorm van een paling kan in de toekomst de ondergrondse oceanen van Europa verkennen
Afbeelding: Nasa

Vijftien voorstellen met vernieuwende ontwerpen zijn geselecteerd voor Nasa Innovative Advanced Concepts (NIAC), een programma van dat met vernieuwende technologieën sciencefiction wil omzetten in wetenschap. De bedenkers van deze projecten krijgen negen maanden tijd en 100.000 dollar om hun concept uit te denken tot een haalbaar plan. Projecten die daarna nog steeds potentie hebben, mogen in twee jaar 500.000 dollar gebruiken om het concept tot in de puntjes uit te werken.

Kitesurfer

De komende tijd zullen er dus investeringen gedaan worden. Maar uiteindelijk kunnen deze projecten ervoor zorgen dat toekomstige missies goedkoper zijn. Zo is er een ontwerp voor een onbemand zweefvoertuig dat zonder voortstuwing op verschillende hoogtes in de stratosfeer kan vliegen. Het bestaat net als de vlieger en surfplank van een kitesurfer uit twee delen die met elkaar verbonden zijn door sterke kabels. Het bovenste deel zorgt voor een omhoogstuwende beweging en het onderstel voorkomt dat alles met de wind mee waait.

LEESTIP - In Robots, aliens & popcorn ... Bestel nu in onze webshop
LEESTIP – In Robots, aliens & popcorn onthult George van Hal de ware fysica, biologie en andere wetenschap en technologie achter Hollywoodfilms. Bestel nu in onze webshop

Als dit plan werkt, kan het object als satelliet jarenlang in de stratosfeer blijven. Daar kan het de navigatie van vliegtuigen controleren tegen een fractie van de kosten van satellietnetwerken die zich buiten de dampkring bevinden.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Ook is er een plan om goedkope robots in te zetten voor het opsporen van vluchtige stoffen als waterstof, stikstof en water op andere planeten. Verschillende soorten robots die zich rijdend, springend of rollend voortbewegen, verkennen het oppervlak van deze donkere regio’s. Bovendien kunnen ze in hoge resolutie een kaart maken van de planeet.

Palingrobot

Een ander voorstel is een ontwerp van een flexibele robot in de vorm van een paling. De antenne op zijn rug kan energie opwekken uit lokaal veranderende magnetische velden. Dit gevaarte kan worden gebruikt om de ondergrondse oceanen van Europa, een van de manen van Jupiter, te onderzoeken.

Bij de selectie van de projecten is vooral gelet op de haalbaarheid en de voordelen die ze binnen redelijke termijn kunnen bieden voor huidige en toekomstige ruimtemissies. De voorstellen omvatten meerdere technologische gebieden zoals menselijk levensonderhoud, unieke robotontwerpen en nieuwe wetenschappelijke instrumenten.

De Nasa hoopt dat vernieuwende ideeën bijdraagt aan het behalen van doelen zoals missies naar asteroïden en Mars.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: