Wat krijg je als je robotica combineert met de edele vouwkunst origami? Een velletje papier dat zichzelf vouwt, kan lopen en zelfs kan zwemmen. En deze mini-origamirobot is ook nog eens voorzien van een zelfvernietigingsmechanisme – voor als zijn werk erop zit.

De minder dan twee centimeter lange origamirobot is gemaakt door Shuhei Miyashita en collega’s van het Massachussets Institute of Technology. Het robotje is gemaakt van plastic en bevat een magneet die door een extern magnetisch veld kan worden ‘geprogrameerd’.

Vouwen

Het minimachientje bestaat uit drie laagjes van verschillende materialen. Een van die materialen is polyvinylchloride, dat samentrekt bij verhitting. Door dit spul vouwt de robot, die zijn leven begint als plat velletje, bij een temperatuur van 65 graden Celsius langs vooraf gemaakte snijlijnen.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

Zelfvernietiging

Door het gebruik van oplosbare materialen kunnen sommige versies van de robot oplossen in water of aceton. Alleen de permanente magneet blijft dan achter. ‘We maken een volledige cyclus van geboorte, het uitvoeren van activiteiten tot het levenseinde’, zegt Miyashita. ‘De cirkel is rond.’

Robotjes als deze kunnen in de toekomst wellicht, door besturing van buitenaf, medicijnen vervoeren in het menselijk lichaam. De onderzoekers presenteerden hun werk afgelopen maand tijdens de International Conference on Robotics and Automation in Seattle, in de VS.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: