Een nieuwe robot doet een beetje denken aan een combinatie van de film Transformers en origami. Een opeenstapeling van plastic en papier kan zonder menselijke hulp of afstandsbedieningen transformeren in een bewegende robot.

felton1HR
Een levensechte Transformer kan zonder menselijke hulp van platte schijf veranderen in een bewegende robot. Credits: Seth Kroll, Wyss Institute

Een platte opeenstapeling van plastic en papier verandert in bewegende, origami-achtige robots. Dit alles gebeurt zonder hulp van mensen met een afstandsbediening. Dat schrijven Engelse ingenieurs deze week in het vakblad Science.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

De onderzoekers stelden de in eerste instantie platte robot samen door vijf lagen materiaal op te stapelen. In het midden plaatsten ze een laag met de kunststof PCB, met een stroomgeleidende koperplaat erin. Aan de boven- en onderkant van het PCB plaatsten de onderzoekers een papierlaag. Aan de buitenkanten daarvan bevestigden zij een laag polystyreen.

Zelfvouwende meubels

Boven op de constructie lagen twee batterijen die stroom leverden aan twee kleine motors. Die motors stonden met bedrading in verbinding met alle bewegende delen van de robot. De ingenieurs bouwden tot slot scharnieren in op de plekken waar de kunststoffen moesten gaan vouwen.

Wanneer de onderzoekers hun platte constructie verhitten tot 100°C, begonnen de kunststoffen zichzelf op te vouwen op de plekken van de scharnieren. In 270 seconden transformeerde het schijfje in een werkende robot. Eenmaal volledig operationeel, liep de robot weg met een snelheid van 5,4 centimeter per seconde.

Volgens de onderzoekers heeft hun technologie talloze toepassingen. Zo stellen ze dat zelfvouwende materialen met veel meer tegelijk vervoerd kunnen worden. Zelfvouwende IKEA-meubels kunnen op die manier plat aangeleverd worden, in plaats van in een groot bouwpakket, aldus de onderzoekers.

Een andere toepassing is volgens de onderzoekers om prototypes te maken van machines die te klein zijn om met de hand in elkaar te zetten.

Bekijk hieronder een filmpje van hoe de robot zichzelf opvouwt en uiteindelijk wegwandelt:

Lees ook: