Eind 2007 organiseerden de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de omroep Vpro opnieuw de Nationale Wetenschapsquiz. De prijswinnaars en de antwoorden zijn bekend. De rookwolken zijn opgetrokken en de antwoorden op de vragen van de Nationale Wetenschapsquiz 2007 en de Wetenschapsquiz Junior 2007 zijn bekend.


Deelnemers aan de Nationale Wetenschapsquiz 2007 kunnen niet verklaren waarom hun duim rood schijnsel geeft als er een lamp tegenaan gehouden wordt. Dat blijkt uit analyse van de duizenden inzendingen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Slechts 9 procent van de inzenders weet dat de samenstelling van het licht ervoor zorgt dat rood schijnsel zichtbaar is door de duim heen. Van schilderijen hebben de inzenders meer verstand. 63 Procent weet dat met een verrekijker alleen de structuur van Panorama Mesdag beter te zien is. Ongeveer 18.500 mensen stuurden hun antwoorden in voor de seniorquiz of de juniorvariant. Ruim honderd bezoekers deden via onze website mee aan de quiz.

Gemiddeld hadden de inzenders iets minder dan de helft van de vragen goed. Opvallend was dat er veel inzenders waren van regionale kranten zoals Noordhollands Dagblad, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Ook de Zuiderburen deden goed mee.
Tijdens de televisieuitzending begon de familie Hooijman sterk. Ze konden het uiteindelijk toch niet winnen van de geleerden. Het geleerdenteam won met duidelijk puntenverschil. De allerbeste op televisie was natuurkundestudente Welmoet Damsma. Zij won een ontdekkingsreis naar Lachen in Zwitserland.

Dat de quiz dit jaar behoorlijk lastig was, blijkt wel uit de inzendingen. Onder de duizenden inzenders waren er geen met nul fout. Dat geldt zowel bij de individuen als bij de groepen. Alle individuele winnaars hadden drie fout. Na trekking door notaris De Kooning uit Goedereede gaat de hoofdprijs, een reis naar Lachen in Zwitserland, naar H.J.M. Steenvoorden uit Oegstgeest. De trip naar Leuk in Zwitserland is voor Dave van Breukelen uit Echt. René Offringa uit Hardenberg wint de derde prijs: een ontdekkingsreis naar Lollum in Friesland. De beste klas was VWO 42 ANW van C.S.G. Het Noordik te Almelo. Zij hadden zestien van de twintig vragen goed en winnen daarmee een schoolreis naar Leut in België.

Bijna negentig procent van de basisscholieren weet dat water heel moeilijk opzij gaat en dat het daarom pijn doet als je plat op je buik in het zwembad valt. Dat blijkt uit de inzendingen voor de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2007. 89 procent van de inzenders begreep echter niet waarom je hoofdpijn krijgt van een koud ijsje. De meesten dachten dat door de kou de bloedvaten in je hoofd verkrampen. Dat je hersenen dan juist te snel opwarmen, klonk slechts 11 procent van de inzenders logisch in de oren.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2007 was minder makkelijk dan die van 2006. Er was niemand met nul fouten. De televisie-uitzending is gewonnen door Marita Vaes (11 jaar) uit Tilburg. Winnaar van de kranteninzenders is Theo Nijssen uit Asenray geworden. Hij wint een reis met zijn gezin naar een Europese hoofdstad. De tweede prijs gaat naar Niels Roeland uit Zwartsluis. Hij mag met zijn gezin naar een hoofdstad in de Benelux. Harm van der Velde uit Bolsward wint de derde prijs, een reis naar een Nederlandse provinciehoofdstad.

Uit de inzenders met een fout trok de notaris de klas van de negenjarige kaatser uit de familie Sijbesma van OBS de Romte uit Dronrijp. De leerlingen van deze klas gaan op schoolreisje naar een Nederlandse provinciehoofdstad.

Ga naar de Seniorenquiz

Op 30 december zal 's ochtends van 11.00 tot 12.00 de juniorquiz op Nederland 3 worden uitgezonden.

Ga naar de juniorquiz

Meer informatie is beschikbaar op De knapste familie van Nederland