Onderzoekers hebben de kleinste supercomputer van Nederland gebouwd. De Little Green Machine II kan ondanks zijn geringe formaat wel 200.000.000.000.000 berekeningen per seconde maken. Het compacte rekenbeestje staat bij de Universiteit Leiden.

Met een 10.000 keer groter rekenvermogen dan een normale computer, kan de supercomputer grote wetenschappelijke berekeningen maken. Wetenschappers in de informatica, algoritmiek, kunstmatige intelligentie, financiële modellering, sterrenkunde en oceanografie zullen de computer gaan gebruiken. Met de computer kunnen ze bijvoorbeeld de botsing tussen de Melkweg en de Andromedanevel simuleren. Deze botsing die over ongeveer vier miljard jaar zal plaatsvinden kunnen wetenschappers nu in Nederland nabootsen. Eerst voerden onderzoekers deze berekeningen met een computer in Amerika uit.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Onderzoekers hebben de kleinste supercomputer van Nederland gebouwd: Little Green Machine II. Afbeelding: Simon Portegies Zwart, Universiteit Leiden

Klein en snel

De supercomputer is klein genoeg om in een bakfiets mee te nemen. De computer is opgebouwd uit vier computers met speciale grafische kaarten – een onderdeel van de computer dat afbeeldingen verwerkt en weergeeft. De onderzoekers verbonden de vier computers met elkaar via een supersnel netwerk. Doordat de grafische kaarten steeds beter kunnen communiceren, kunnen ze ook makkelijker met elkaar verbonden worden.

‘Je kunt de snelle communicatie tussen de grafische kaarten vergelijken met het vervoeren van boodschappen in een vrachtwagen over de snelweg’, zegt de projectleider, hoogleraar numerieke sterdynamica Simon Portegies Zwart van Universiteit Leiden. ‘Eerst werden de boodschappen steeds lopend in verschillende plastic tasjes vervoerd en nu kan het veel sneller via vrachtwagens over de snelweg.’

Verbetering

De Little Green Machine II is een vervanging van de supercomputer uit 2010, de Little Green Machine I. De nummer twee is ongeveer tien keer sneller dan de nummer een. Daarnaast heeft de Little Green Machine II een lager energieverbruik. De energierekening zal waarschijnlijk met een kwart verlagen, volgens Portegies Zwart.

De vorige supercomputer die de Nederlanders maakten, was gebaseerd op de x86-architectuur – de centrale besturing van een computer – van het technische bedrijf Intel. Deze supercomputer bevat een andere besturing, de OpenPower-architectuur die door het bedrijf International Business Machines (IBM) is ontwikkeld. ‘De beschikbaarheid van open kennis over de architectuur van IBM is voor ons als wetenschappers erg prettig’, zegt Portegies Zwart. ‘We hebben zo veel meer inzicht in de architectuur en zouden eventueel zelfs dingen kunnen veranderen. Intel houdt juist die architectuur geheim.’

Meer lezen over de ontwikkeling van computers? Lees dan het e-book Turings Tango: Waarom de mens de computer de baas blijft (van €13,99 voor €10,49). Bestel in onze webshop.

Uitdaging

De IBM OpenPower-architectuur zorgt wel voor een uitdaging. ‘We zijn minder vertrouwd met IBM dan met Intel’, zegt Portegies Zwart. ‘De meesten zullen dan ook moeten wennen aan het werken met IBM. De software hiervoor is namelijk niet door Intel geschreven, maar door onszelf. Het zal waarschijnlijk niet heel veel moeite kosten om alle software aan te passen, omdat je bij het meeste al weet wat je moet aanpassen.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: