Studenten van de TU Delft hebben dit weekend een wereldrecord op hun naam gezet: op een hightech ligfiets bewees student Sebastiaan Bowier dat hij de snelste fietser ter wereld is.

Bowier bereikte op de fiets een snelheid van 133,78 km/uur. Dat is 0,6 km/uur sneller dan het voormalige wereldrecord, dat op naam stond van de Canadese Sam Wittingham. ‘En dat ook nog met een vrij stevige wind tegen’, meldt teamleider Wouter Lion in een persverklaring.

De fiets waarmee Bowier het record vestigde. Bron: Bas de Meijer
De fiets waarmee Bowier het record vestigde.
Bron: Bas de Meijer

De nieuwe recordhouder bereikte de ongelofelijke snelheid dankzij een vernuftige ligfiets en een uitgebreid trainingsprogramma. De ligfiets heeft slechts een tiende van de weerstand die een gewone fiets heeft.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Dat komt in eerst instantie door zijn aerodynamische vorm. Verder zijn de fietsbanden extreem dun (dunner dan racefietsbanden), waardoor ze een minimale weerstand met het wegdek hebben. Ten slotte is de fiets is bedekt met een weerstand-verminderende coating, die de technici van de Formule 1 ook op raceauto’s gebruiken. Met behulp van computersimulaties bepaalde het team hoe hard de fiets bij een bepaald trapvermogen zou gaan.

Het team optimaliseerde ook de menselijke inzet. Bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam bepaalden hoe Bowier zich het beste kon voorbereiden op de recordpoging. Hij trainde gemiddeld vijftien tot twintig uur per week.

De recordpoging vond plaats op een kaarsrechte weg in de woestijn in Nevada. De fietsers mochten een aanloop nemen van acht kilometer, waarna ze in 200 meter hun tijd neerzetten.