Biologen hebben een nieuwe diersoort ontdekt met een fatale paringsneiging. Het gaat om een klein buideldier, een Australische breedvoetbuildelmuis met een zwarte staart.

Het seksverslaafde buideldier is ontdekt in Sprinbook National Park, Australië. Bron: Gary Cranitch
Het seksverslaafde buideldier is ontdekt in Sprinbook National Park, Australië.
Bron: Gary Cranitch

De wetenschappers ontdekten het buideldier in het noordoosten van Australië. De paringsgewoonten van de muis zijn op zijn zachts gezegd vreemd. Tijdens het paringsseizoen zoeken de mannelijke dieren de vrouwtjes op. Zij paren zo lang mogelijk met zoveel mogelijk verschillende vrouwtjes, totdat zij bezwijken aan de hoeveelheid stresshormonen die tijdens de daad door het muizenlijf raast.

Het nieuwe buildeldier is niet de enige met een fatale seksdrang. Ook andere beesten van hetzelfde geslacht (Antechinus) zijn bereid te paren tot de dood erop volgt.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

Pindakaasval
De wetenschappers die de buidelmuis opmerkten, lokten de diertjes de val in. Ze gebruiken een behoorlijk origineel soort aas: ‘we hebben ongeveer driehonderd vallen gezet waarin we pindakaas en haver plaatsten’, aldus onderzoeksleider Andrew Baker in een persverklaring.


Lees ook: