Mechelen (B) en Beerse (B) – De bedrijven Tibotec en Janssen Pharmaceutica ontwikkelen samen een nieuw en uiterst sterk HIV-geneesmiddel.


Het nieuwe geneesmiddel, dat de codenaam TMC125 meekreeg, is niet alleen gericht tegen het gewone HIV, het doorbreekt tevens de resistentie van bijna alle gekende HIV-stammen. Toch zal het nog enige tijd duren vooraleer het op de markt komt, want het moet eerst nog uitvoerig getest worden bij dieren en mensen.
TMC125 behoort tot de groep van de non-nucleoside reverse-transcriptase-inhibitoren (NNRTI). Dat zijn krachtige HIV-geneesmiddelen die zijn uitgegroeid tot standaardcomponenten in zogenaamde aidscocktails; de combinatietherapieën die aan seropositieven en aidspatiënten worden toegediend om HIV-stammen optimaal te onderdrukken. Toch zijn er vele patiënten die virussen dragen die al resistent zijn tegen één of meerdere van deze NNRTI’s.
De nieuwe stof was in het laboratorium actief tegen 98% van de 2000 geteste HIV-stammen en tegen 97% van de geteste NNRTI-resistente stammen. Dr Rudi Pauwels, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Tibotec, is zeer opgetogen over deze resultaten. Het is de eerste keer dat een molecuul in het laboratorium een dergelijke sterke en brede activiteit vertoont. Volgens hem is dit potentieel nieuwe geneesmiddel een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen HIV.
Toch blijven er nog vele vragen. Is het middel wel veilig voor de mens? Zal het zijn activiteit blijven behouden nadat het in de menselijk bloedbaan is gebracht? Het zijn vragen die voorlopig nog onbeantwoord blijven en waarvoor nog heel wat duur en tijdverslindend klinisch onderzoek nodig is. Maar dat is nu eenmaal de weg die een geneesmiddel moet doorlopen vooraleer het bij de apotheker terecht komt.

Peter Raeymaekers