In nog maar drie landen komt er polio voor. De ontwikkeling van een nieuw poliovaccin op basis van minder gevaarlijke poliovirus moet bijdragen aan de totale uitroeiing van poliomyelitis.

In India viert men dat daar een jaar lang geen nieuwe gevallen van polio zijn voorgekomen. Alleen in Nigeria, Pakistan en Afghanistan waren er in 2012 nog 22 nieuwe gevallen, aldus prof dr Eckard Wimmer van Stony Brook University. Daarmee is het aantal gevallen sinds 1988 met ruim 99% gedaald. Het gevaar van polio is nog niet bezweerd. Het Global Polio Eradication Initiative heeft gewaarschuwd dat het tot een nieuwe uitbraak kan komen. Samen met Janssen Pharmaceuticals werkt Wimmer nu aan een nieuw vaccin dat moet helpen bij het definitief bedwingen van de ziekte.

poliovaccin in NigeriaEen kind in Nigeria krijgt oraal poliovaccin toegediend.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

De in Stony Brook University ontwikkelde varianten van het poliovirus zien er voor het menselijke afweersysteem hetzelfde uit als het in het wild voorkomende virus, maar ze vormen veel minder een gevaar voor zenuwcellen. Ruim tien jaar geleden ontdekte Wimmer met zijn collega’s nieuwe varianten, toen ze synthetisch virus maakten en in het virusgenoom een watermerk maakten door enkele nucleotiden te vervangen. De nieuwe variant bleek bij muizen minder schadelijk.

Het onderzoek bevindt zich nu in de fase van ontwikkeling en preklinische testen, en zal vooralsnog twee jaar duren.