Groningen (NL) – Het Groningen Genomics Centre brengt het eigen eiwitonderzoek op hoger niveau door de investering in nieuwe analyse-apparatuur. Drie apparaten openen nieuwe perspectieven voor het genetisch onderzoek in de noordelijke universiteitsstad.


Met financiële steun uit het Mibiton+-fonds is de onderzoeksfaciliteit van de afdeling Proteomics van het Groningen Genomics Centre flink uitgebreid. De proteomics-afdeling onderzoekt afwijkende eiwitten. Door gemuteerde genen ontstaan afwijkingen in eiwitten. Deze veranderde eiwitten veroorzaken erfelijke ziekten, zoals hemofilie. De stichting Mibiton draagt ruim 730.000 euro bij aan de vernieuwde Groningse onderzoeksfaciliteit.
Met de nieuwe aanwinsten kunnen de Groningse onderzoekers eiwitten sneller scheiden en identificeren. Hierdoor verloopt het onderzoek naar afwijkingen in eiwitten vlotter dan voorheen. In totaal zijn drie apparaten gekocht. Het eerste apparaat, een multidimensionale HPLC-MS, scheidt de eiwitmengsels via chromatografie en analyseert elk eiwit met massaspectrometrie. Met de andere twee apparaten, een Biacore 3000 en een SELDI-TOF-MS, onderzoeken wetenschappers de binding van eiwitten aan andere eiwitten, antilichamen of zelfs kleine stukjes DNA.
De Stichting Mibiton bevordert het ondernemerschap in de life sciences door faciliteiten voor het onderzoek mede te financieren. Naast de Mibitonstichting en de Rijksuniversiteit Groningen betalen ook een zevental bedrijven mee aan de hightech apparatuur. Zonder deze samenwerking was de apparatuur voor iedereen te duur. De bedrijven kunnen tegen betaling ook de kennis in het genetica-centrum en de onderzoeksfaciliteiten gebruiken.

Sabrine Caspers