Wetenschappers hebben een nieuwe kikkersoort gevonden in Costa Rica. Het diertje lijkt veel op Kermit de Kikker, wat ervoor zorgt dat zijn foto’s momenteel viral gaan op het internet.

Het gaat om een soort glaskikker. Glaskikkers vormen een relatief kleine familie die bestaat uit zo’n 140 soorten. Deze kikker, die is gevonden door Brian Kubicki van het Costa Rican Amphibian Research Center, kreeg de naam Hyalinobatrachium dianae. De onderzoekers vonden in totaal zes exemplaren van de nieuwe soort in het gebergte Cordillera de Talamanca.

Kermit

De gifgroene huid van de kikker en zijn grote witte ogen met zwarte pupillen geven hem een Muppet-achtig uiterlijk, zo meenden de onderzoekers. Mensen op sociale media lijken het daar helemaal mee eens te zijn: de ‘Kermit-kikker’ is momenteel razend populair op Facebook en Twitter.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

‘Kermit’ zet de teller op veertien verschillende glaskikkersoorten die in het gebied leven, zo laten de onderzoekers weten via hun Facebook-pagina. In totaal leven 201 soorten amfibieën in Costa Rica. Het onderzoeksteam publiceerde een beschrijving van de nieuwe kikker in het vakblad Zootaxa.

Lokroep

Kenmerkend voor de kikker is zijn vreemde lokroep, zo stelt Kubicki op de website van CBS News. ‘Het is een lange, metaalachtige fluit die eerder doet denken aan de geluiden van een insect dan aan die van een kikker’, aldus Kubicki. ‘Het is een van de eigenschappen die het rechtvaardigt deze kikker tot een eigen soort te rekenen.’