Duitse biologen hebben vastgesteld dat een woestijnspin die zich met flikflakken voortbeweegt tot een nieuwe soort behoort. Het is de eerste spin waarvan bekend is dat hij zich zo’n acrobatische manoeuvres uitvoert.

De flikflak-spin in actie Bron: Prof.dr. Rechenberg
De flikflak-spin in actie
Bron: Prof.dr. Rechenberg

Biologen waren wel bekend met vergelijkbare spinsoorten die ineen kruipen en zich vervolgens hulpeloos van een zandduin laten rollen, maar de Cebrennus rechenbergi  beweegt zich voort met flikflak-bewegingen. Dit kunstje stelt hem in staat om gemakkelijk en snel door los zand te bewegen. Het beestje kan zowel bergop- als bergafwaarts flikflakken. Hij behaalt dankzij zijn acrobatische kunsten een ongelofelijke snelheid van twee meter per seconde. De Duitse bioloog Peter Jäger stelde vast dat de C. rechenbergi inderdaad een unieke spinnensoort is.

Het huis van Cebrennus rechenbergi.  Bron: Senckenberg
Het huis van Cebrennus rechenbergi.
Bron: Senckenberg

Huis van de spin

C. rechenbergi is te vinden in een zandwoestijn in het zuidoosten van Marokko. Het dier woont in een soort lange buis die met zijden draden is verstevigd. De vreemd gevormde woning biedt bescherming tegen de zon en tegen roofdieren.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Lees ook: