Een nieuw jaar brengt de belofte van langverwachte wetenschappelijke doorbraken. New Scientist blikt vooruit op 2017, het jaar dat ‘brein tot brein’-communicatie weer een stapje dichterbij komt.

Hersenactiviteitpatronen meten met de EEG
Met brein-tot-breincommunicatie kunnen we straks misschien gedachten – en dus ook beslissingen – van een ander beïnvloeden. Foto: Tim Sheerman-Chase

Dankzij recente stormachtige ontwikkelingen is het goed mogelijk dat volgend jaar mensen met elkaar communiceren door middel van elektronische transmissie van hersenactiviteitpatronen.

De werking van onze hersenen verschilt per persoon. De manier waarop ieder van ons denkt over een bepaald concept is afhankelijk van onze ervaringen en herinneringen, wat leidt tot afwijkende patronen van hersenactiviteit. Als neurologen eenmaal die persoonsgebonden hersenactiviteitpatronen kennen, kunnen ze die patronen kunstmatig opwekken en op die manier bepaalde gedachten bij iemand oproepen. In theorie zou een van de triggers die de onderzoekers kunnen gebruiken om hersenpatronen – en dus gedachten – bij iemand op te roepen, de hersenactiviteit van een tweede persoon kunnen zijn.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Denkprocessen detecteren

Tot nu toe zijn de onderzoekers erin geslaagd om personen via computers in afzonderlijke kamers een spel bestaande uit twintig vragen met elkaar te laten spelen. De deelnemers gaven ‘ja’ of ‘nee’-antwoorden door via een EEG-hoofdkap die hersenactiviteit registreert. Een techniek genaamd transcraniële magnetische stimulatie zorgde ervoor dat de antwoorden een elektrisch signaal in de hersenen van een tweede persoon genereerden. De volgende stap is om denkprocessen te detecteren en die te gebruiken om gedachten – en dus ook beslissingen – van een ander te beïnvloeden.

dossier-vooruitblik-2017

Welke wetenschappelijke doorbraken kunnen we in het volgend jaar verwachten? Lees er alles over in ons dossier Vooruitblik 2017

Een andere aanpak is om de hersenactiviteit van meerdere personen samen te brengen op één elektronisch apparaat, ook wel ‘brainet’ genoemd. Bij dieren is dit al gelukt. Drie apen met hersenimplantaten hebben geleerd om coöperatief te denken, om zo gezamenlijk een robotarm te besturen. Een vergelijkbaar experiment is uitgevoerd met ratten.

Het wachten is nu op een equivalent voor een ‘brainet’ die geen invasieve chirurgie vereist. Op dit moment lijken EEG-hoofdkappen de beste kandidaten. Mensen met een verlamming zullen waarschijnlijk als eersten van die techniek profiteren. Het aansluiten van een brainet op een robotpak kan mensen met een verlamming in staat stellen om hulp te krijgen van iemand anders bij het leren hanteren van een exoskelet.

Lees verder: