Een opschrijfboekje van de wiskundige Alan Turing wordt maandag geveild. De verwachting is dat het 1 miljoen dollar gaat opbrengen.

Alan Turing
Alan Turing

Dat schrijft de New York Post.

Het 56 pagina’s tellende schriftje met wiskundige aantekeningen, voor zover bekend het enige overgebleven handgeschreven werk van enige omvang van Turing, wordt geveild bij veilinghuis Bonhams in New York.

De geschiedenis van de  wiskunde is diverser dan je denkt
LEES OOK

De geschiedenis van de wiskunde is diverser dan je denkt

Wiskunde is niet alleen afkomstig van de oude Grieken. Veel van onze kennis komt van elders, waaronder het oude China, India en het Arabisch Schiereil ...

Enigma

Alan Turing (1912-1954) staat bekend als briljant wiskundige met een talent voor het breken van codes. Hij wordt gezien als de grondlegger van de informatica, het programmeren en kunstmatige intelligentie. Daarnaast brak Turing de code van de Enigma, het apparaat waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog militaire communicatie codeerden.

Volgens velen, onder wie Winston Churchill, zou zonder Turings werk de Tweede Wereldoorlog een aantal jaar langer geduurd hebben.

LEESTIP Turing: bouwer van de eerste computers Jean Lassègue € 34,50 Bestel in onze webshop

Homoseksualiteit

In 1952 werd Turing veroordeeld voor homoseksualiteit. Hij kreeg de keuze voor tussen celstraf en chemische castratie en koos voor het laatste. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord.

In 2014 verleende koning Elizabeth hem gratie.

Zie de website van het veilinghuis voor foto’s van pagina’s uit het boekje.

Lees ook: