Diemen (NL) – Om negen minuten en twintig seconden over zes lokale tijd passeerde Nuna de finish in Adelaide. Daarmee heeft de Nederlandse zonnewagen de World Solar Challenge gewonnen in een recordtijd.

De uitslag is nog niet officieel, maar duidelijk is dat het Alpha Centauri Team, bestaande uit Delftse en Amsterdamse studenten, de Word Solar Challenge – Odyssey 2001 heeft gewonnen. Morgen volgt de ceremoniële finish op de Torrens Parade Ground, waarna de jury de Nuna nog aan een laatste onderzoek zal onderwerpen.

De laatste dag moest het team ruim achthonderd kilometer afleggen. Nog nimmer had een zonnewagen tijdens de race dat volbracht. Niettemin wist het team een eindsprint in te zetten en op de vierde racedag de finish te bereiken. De naaste concurrent, de Australische wagen Aurora, moest onderweg stoppen voor de nacht, en rijdt naar verwachting morgenochtend over de finish.

Er heerst veel bedrijvigheid tijdens een van de verplichte stops.

Met de Nederlandse prestatie is het vijf jaar oude record van Honda Dream, een zonnewagen vervaardigd door het autoconcern, gebroken. Ramon Martinez en zijn medestudenten hebben een wereldprestatie geleverd.

Erick Vermeulen

Informatie
Klaar voor zonnige start
Nederlandse zonnewagen ligt op kop
Nuna blijft leiden
Website van het Alpha Centauri Team
De officiële website van de World Solar Challenge
The Centre for Photovoltaic Engineering