De winnaars van de NWT Onderzoeksprijs 2007/2008 zijn bekend. Honderden scholieren op in totaal enkele tientallen scholen hebben het afgelopen jaar in de scheikundeles hun blik gericht op chocolade. De eerste prijs, een cheque van 500 euro, gaat dit jaar naar Amersfoort.

De NWT Onderzoeksprijs wordt georganiseerd door het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam en het netwerk van scheikundeleraren op diverse scholen. Na ondermeer ionische vloeistoffen en biodiesel in de voorgaande jaren, was dit jaar chocolade het thema. Het project draagt bij aan inzicht in hoe wetenschap wordt bedreven.

Allereerst bestudeerden de leerlingen een Engelstalig artikel over de diverse polymorfen, de kristallijne vormen die in chocolade kunnen voorkomen. Daarna gingen ze zelf praktisch aan de slag, en onderzochten ze een aspect van chocolade. Proefmateriaal werd beschikbaar gesteld door sponsor Cargill in België.
De leerlingen moesten hun resultaten samenvatten in een – wederom Engels – artikel. Ze konden op internet in een forum elkaars werk becommentariëren, waarna tenslotte de definitieve versie van hun artikel rijp was voor jurering.

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’
LEES OOK

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’

Dylan van Arneman verruilt een paar keer per jaar zijn werkkamer op het Science Park in de Watergraafsmeer voor de ondergrond ...

Net als vorige jaren zag de jury een breed scala aan experimenten, waarbij leerlingen zeer verscheidene aspecten van chocolade bestudeerden, van smelttemperatuur en oplosbaarheid van water in gezoete chocolade tot allerlei inzetbare emulgatoren.
Op de internetsite van het project – via deze link bereikbaar – is de uitslag bekendgemaakt.
De tweede prijs is voor Liselotte en Tara van het Felisenum Gymnasium in Velsen. De winnaars van dewinner Natuurwetenschap & Techniek onderzoeksprijs 2007/2008 tenslotte, van ‘t Atrium in Amersfoort, zijn Merel, Jonathan en Lars. Gefeliciteerd.