Zwangere vrouwen die zijn blootgesteld aan veel luchtvervuiling, krijgen kleinere baby’s. Dat publiceren wetenschappers in het vakblad Environmental Health Perspectives.
De onderzoekers kregen een geweldige kans om de invloed van luchtvervuiling op het geboortegewicht te onderzoeken. Toen in 2008 de Olympische Zomerspelen plaatsvonden in Peking, trof de Chinese overheid vergaande maatregelen om de luchtvervuiling in de stad sterk te verminderen. Dat bleek succesvol: de lucht was in deze periode een stuk schoner dan voor en na de spelen. Nu blijkt dat vrouwen die tijdens de Olympische Spelen zwanger waren het hebben getroffen. Hun baby’s waren een stukje groter dan die van vrouwen die op andere momenten kinderen kregen. De kwaliteit van de lucht die de moeder ademt, blijkt dus direct effect te hebben op de groei en ontwikkeling van de foetus.
23 gram
Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers informatie over duizenden pasgeborenen in en om de stad. Baby’s die in 2008 geboren waren, waren gemiddeld 23 gram zwaarder dan baby’s die in 2007 of 2009 ter wereld kwamen. Een mogelijke oorzaak van het verschil is dat de kinderen minder voedingsstoffen opnemen wanneer de moeder vervuilde lucht ademt.
Zullen we ooit zelf een optimaal microbioom kunnen ontwerpen?
Je microbioom optimaliseren is zo eenvoudig nog niet.
Maatregelen
Peking is berucht om zijn slechte luchtkwaliteit. Om de stad voor de Spelen schoon te krijgen, implementeerde de overheid strenge regels op het gebruik van auto’s en vrachtwagens. Daarnaast werden fabrieken stil gezet en moesten bouwprojecten een aantal maanden pauzeren. De maatregelen hadden duidelijk effect: de lucht bevatte zo’n 60 procent minder zwaveldioxide, 48 procent minder koolstofmonoxide en 43 procent minder stikstofdioxide.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: