Het omstreden vogelgriep-onderzoek van de Japanse onderzoeker Yoshihiro Kawaoka is verschenen in het tijdschrift Nature.

De Japanse griep-onderzoeker Yoshihiro Kawaoka, verbonden aan de universiteit van Wisconsin-Madison heeft alsnog groen licht gekregen om zijn omstreden vogelgriep-onderzoek te publiceren. Hij kreeg toestemming van de Amerikaanse adviesgroep NSABB (Nationale Science Advisory Board for Biosecurity) en sinds 3 mei is zijn onderzoek te vinden in Nature.

De Japans-Amerikaanse studie liep tegen dezelfde problemen aan als het onderzoek van Nederlands bekende viroloog Ron Fouchier. Beide onderzoekers ontwikkelden een gemuteerd vogelgriepvirus dat besmettelijk is voor zoogdieren. Ze veroorzaakten daarmee veel ophef en mochten hun methoden van de NSABB in eerste instantie niet publiceren, uit angst dat terroristen met de resultaten aan de haal zouden gaan.

We hebben geen wonderen ­nodig om de wereld te redden
LEES OOK

We hebben geen wonderen ­nodig om de wereld te redden

Als we ons richten op revolutionaire oplossingen zoals koolstof afvangen en geo-engineeri ...

Nadat beide onderzoekers toestemming kregen van de Amerikaanse adviesgroep kon Kawaoka zijn onderzoek publiceren. Fouchier kreeg echter nog tegenwerking van de Nederlandse overheid. Hij moest eerst een exportvergunning aanvragen. Fouchier meldde tijdens een discussieavond van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen dat hij ook zonder toestemming van de Nederlandse overheid zijn resultaten zou publiceren. Ondertussen heeft staatssecretaris Henk Bleker die vergunning afgegeven, en mag Fouchier zijn artikel publiceren. Het onderzoek is binnenkort te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De exacte publicatiedatum is nog niet bekend gemaakt.

Fouchier zei tijdens de discussieavond dat het voor zowel de wetenschap als voor de samenleving belangrijk dat de gegevens worden gepubliceerd. ‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan in het veld opletten of die mutaties zichtbaar zijn en daardoor eerder een pandemie voorkomen’, verklaarde hij.