Geelong, Victoria (AU) – Een lamsbout bevat nogal veel verzadigde vetzuren. Australisch onderzoek levert een methode op die lamsvlees voorziet van meer gezonde, onverzadigde vetzuren.


Lammeren moeten microcapsules met visolie gaan eten. Daardoor zal hun vlees meer onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn gezonder voor de mensen dan de verzadigde vetzuren. Ze gaan een hogere bloeddruk tegen en verbeteren de conditie van hart en bloedvaten.
Met name omega-3-meervoudig onverzadigde vetzuren zijn bevorderlijk voor de gezondheid. Helaas zetten herkauwers zoals schapen en runderen in hun voormaag onverzadigde vetzuren om in verzadigde vetzuren. De Australische onderzoeker dr Soressa Kitta, verbonden aan de Commonwealth Scientific & Industrial Research Organisation, ontwikkelde een nieuw menu voor schapen. Bij de inmiddels gepatenteerde methode kan hij lamsvlees in belangrijke mate verrijken met meervoudig onverzadigde vetzuren uit visoliën. Daartoe verpakt hij de oliën in microcapsules bestaande uit eiwit en aldehyden. Die passeren ongehinderd het eerste deel van het spijsverteringskanaal. Verderop gaat de capsule ten gronde en neemt de darmwand de onaangetaste vetzuren op.
Kitessa denkt dat als de boeren de schapen voor de slacht overzetten op zijn dieet met meervoudig onverzadigde vetzuren, het vlees ook nog lekkerder zal smaken voor niet-Aziatische consumenten. Of de ‘grasachtige’smaak van het lamsvlees dan inderdaad verdwijnt, moet hij nog onderzoeken. Dat opent wellicht de weg voor een grootschalig commercieel onderzoek met een industriële partner.

Erick Vermeulen