Zuurstoftekort blijkt bij karpers een behoorlijke invloed te hebben op de vruchtbaarheid. Dit hebben biologen van de universiteit van Hong Kong ontdekt.

De wetenschappers onderzochten twee groepen van elk vijftig karpers. De ene groep werd gehouden in water met genoeg zuurstof, de andere groep in een zuurstofarme vijver. De wetenschappers hielden gedurende twaalf weken de ontwikkeling van de vissen in de gaten.

De karpers in het zuurstofarme water bleken minder geslachtshormonen aan te maken. Ook was de productie van sperma en eicellen beneden de maat en krompen de geslachtsorganen.
Helemaal opvallend was het verschil in levensvatbaar nageslacht. In het zuurstofrijke water groeide negentig procent van alle vissenlarven uit tot een volwassen exemplaar. In het zuurstofarme water was dit slecht vijf procent.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

Zuurstoftekort in sloten en plassen ontstaat door milieuverontreiniging. In vervuild water gaan veel algen groeien en die verbruiken alle aanwezige zuurstof, waardoor er minder voor vissen overblijft.
Volgens Rudolf Wu, hoofd van het onderzoeksteam, zullen vele vissoorten razendsnel uitsterven als de waterkwaliteit niet verbetert. Karpers kunnen vergeleken bij andere vissoorten nog redelijk goed tegen zuurstoftekort. Volgens Wu kunnen deze resultaten misschien ook voor de mens gelden: “Er zijn onderzoeken gedaan die uitwijzen dat mensen die op grote hoogte wonen, waar er minder zuurstof in de lucht zit, minder vruchtbaar zouden zijn.”

Mariëtte Bliekendaal