De tempelmuren van Angkor Wat zitten vol onzichtbare tekeningen. Wetenschappers gebruikten digitale technieken om foto’s van de muren te verbeteren. Zo kwamen bijna tweehonderd afbeeldingen aan het licht.

Voordat de onderzoekers het kleurcontrast verhoogden, waren de plaatjes van Angkor Wat nauwelijks te zien. Bron: Bron: Noel Hidalgo Tan, Australian National University/Canberra
Voordat de onderzoekers het kleurcontrast verhoogden, waren de plaatjes van Angkor Wat nauwelijks te zien.
Bron: Bron: Noel Hidalgo Tan, Australian National University/Canberra

De oude tekeningen vormen waarschijnlijk vroege pogingen om de tempel te restaureren. De leeftijd van deze tekeningen komt namelijk mooi overeen met de periode waarin koning Ang Chan het bouwwerk Angkor Wat van een hindoeïstische tempel omtoverde in een boeddhistische variant – rond de 14e eeuw. Een deel van de tekeningen is echter oude ‘graffiti’: tekeningen die bezoekers in de 15e eeuw achterlieten nadat de tempel was verlaten.

De afbeeldingen kwamen aan het licht toen onderzoekers foto’s maakten van de muren en deze vervolgens digitaal meer kleurcontrast gaven. Op de afbeeldingen zijn onder andere goden, boten, orkesten, ruiters, leeuwen en olifanten te zien.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

Zoek het plaatje

Selfie? De muren van Angkor Wat droegen ook een tekening van Angkor Wat zelf. Bron: Noel Hidalgo Tan, Australian National University/Canberra
Selfie? De muren van Angkor Wat droegen ook een tekening van Angkor Wat zelf.
Bron: Noel Hidalgo Tan, Australian National University/Canberra

Angkor Wat is zo’n 900 jaar oud. De tempel, die door jungle omringd is, trekt jaarlijks miljoenen toeristen naar Cambodja. De bezoekers kunnen nu bewust op zoek gaan naar de tekeningen, maar zullen zelfs dan erg goed op moeten letten. Een ongetraind oog merkt het rode pigment, het enige zichtbare overblijfsel van de muurplaatjes, nauwelijks op.
Meer foto’s van de tekeningen zijn te vinden op de website van LiveScience.

Lees ook: