Ook bruine beren kunnen genieten van een stevig potje orale seks. Biologen zagen 28 gevallen van orale seks tussen dezelfde twee mannelijke beren. Daarvoor hielden zij de beren gedurende een periode van zes jaar in totaal meer dan 116 uur nauwlettend in de gaten, schrijven zij in het vakblad Zoo Biology.

Twee bruine beren hebben orale seks. Bron: Zoo Biology
Puur genot. Twee bruine beren hebben orale seks. Bron: Zoo Biology

Bruine beren zijn niet de eerste dieren die aan orale seks blijken te doen. In 2010 wonnen Chinese onderzoekers nog de zogeheten Ig Nobel-prijs, de lollige maar serieuze tegenhanger van de Nobelprijs, voor hun onderzoek naar fellatio bij vleerhonden. Nu hebben biologen onder leiding van de Poolse bioloog Agnieszka Sergiel definitief vastgesteld dat orale bevrediging ook bij grote zoogdieren zoals de bruine beer voor kan komen.

Stress of plezier?

Al eerder namen biologen gevallen van orale bevrediging bij bruine beren waar. Tot nog toe zagen zij dat echter vooral bij gevangen beren die leefden in slechte omstandigheden. Daardoor zouden de seksuele handelingen ook een teken kunnen zijn van stress in plaats van plezier. Hoewel de twee beren die de biologen voor hun onderzoek observeerden ook in gevangenschap leefden, waren deze dieren volgens hen verder volkomen gezond. De onderzoekers spreken in hun artikel daarom dan ook van ‘de eerste waarneming gedurende langere tijd van terugkerende fellatio bij bruine beren die in goede condities in gevangenschap leven’.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Zuigreflex

De twee mannetjes leven samen in een Kroatisch opvanghuis. Daar wonen de beren sinds ze hun ouders verloren toen ze nog jong waren. Sinds ze bij elkaar wonen, hebben de heren meerdere keren per dag orale seks met elkaar. De onderzoekers namen waar dat er bij de beren altijd een ‘gever’ en een ‘nemer’ was, en dat de beer die orale seks ‘gaf’ altijd aan de handeling begon. Op termijn kreeg de orale seks volgens de onderzoekers een sterk ‘geritualiseerd karakter’. Bij de seks zelf, zo schrijven de onderzoekers in hun artikel, is altijd sprake van ‘doortastend zuigen aan de penis dat resulteert in ejaculatie.’ De seks duurde voor de beren gewoonlijk tussen de één en vier minuten.

De biologen stellen in het onderzoek dat het gedrag van de beren vermoedelijk het gevolg is van het feit dat zij zonder moeder opgroeiden. Zij denken dat hun vroege gebrek aan mogelijkheden om aan de tepels van hun moeder te zuigen ervoor zorgde dat ze naar alternatieve methoden gingen zoeken om aan dezelfde zuigreflex te voldoen. Die zuigreflex zou kunnen worden gevoed met van alles en nogwat – van pootjes en oren, tot in dit geval dus zelfs de penis van een andere beer. De onderzoekers stellen dat de beren met de orale seks door gingen nadat ze de zuigreflex waren ontgroeid omdat het ‘bevredigend bleek voor beide individuen.’

Lees verder: