Amerikaanse overheidsdiensten zijn momenteel in shut down omdat het Congres het niet eens kon worden over de staatsfinanciën. Dat betekent dat ook Nasa haar taken heeft neergelegd.

Onder andere Nasa’s Asteroid Watch, de organisatie die nabije planetoïden in de gaten houdt, is naar huis gestuurd. Nasa is onbereikbaar voor commentaar. Ook haar website ligt eruit. Alleen Nasa’s vluchtleiding, die contact heeft met de astronauten in het internationale ruimtestation, werkt gestaag door.

Curiosity
Een Nasa-woordvoerder liet gisteren weten dat marsrover Curiosity gedurende de shutdown in slaapstand zou gaan. De rover zou dan niet verder rijden en geen nieuwe data verzamelen. Jane Platt, woordvoerder van het Jet Propulsion Laboratorium (JPL), heeft dat echter tegengesproken. Zij meldde aan International Business Times dat de werknemers van het JPL die Curiosity besturen aannemers zijn, en dus niet in Nasa’s werknemersbestand staan. Volgens Platt blijft de rover in ieder geval deze week operationeel. Toch is ook nu niet het gehele Curiosity-team aan het werk. De twitteraccount van de rover staat bijvoorbeeld op inactief.

Impasse
Het Amerikaanse Congres kon het niet eens worden over een begroting waarin een nieuwe zorgwet is opgenomen –het welbekende Obamacare. Deze wet verplicht alle Amerikaanse burgers een ziekteverzekering af te sluiten. De Republieken weigerden de nieuwe begroting te ondertekenen totdat de Democraten bereid waren Obamacare uit te stellen. De Democraten lieten daarop weten dat ze zich niet lieten afpersen, wat leidde tot de impasse. Hoe lang de shutdown gaat duren, is nog onbekend.