Luchtvervuiling in huizen en kantoren vormt een bedreiging voor de gezondheid. Wetenschappers hebben een eenvoudige methode ontdekt om dit risico te verminderen: kamerplanten.

Slechte kwaliteit van de lucht in gebouwen kan leiden tot het sick building syndrome (ziek-door-gebouwen-syndroom). Symptomen hiervan zijn onder meer vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.

De bromelia gaf de beste resultaten voor combinatie van de acht verschillende VOS’en. Beeld: Hans Braxmeier
De bromelia gaf de beste resultaten voor combinatie van de acht verschillende VOS’en. Beeld: Hans Braxmeier

Een mogelijke oorzaak hiervan zijn vluchtige organische stoffen (VOS), zoals het oplosmiddel aceton, bekend als nagellakverwijderaar. Ze kunnen in huizen terechtkomen doordat ze verdampen uit verf, meubels, schoonmaakmiddelen en printers.

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger
LEES OOK

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger

Ierse en Nederlandse onderzoekers laten zien: het is nooit te laat om met sporten te beginnen.

‘Zowel oude als nieuwe gebouwen kunnen grote hoeveelheden VOS bevatten, soms zelfs zo hoog dat je het kunt ruiken.’, zegt Vadoud Niri vanState University of New York in Oswego, die de studie leidde. ‘Inademen van deze stoffen kan leiden tot het sick building syndrome. We moeten daarom iets doen aan de concentraties ervan in gebouwen.’

Plant power

De meest gebruikte methode om deze gassen te verwijderen is momenteel ventileren. Maar nu is er mogelijk een goedkopere, simpelere en zelfs leuke manier: kamerplanten. Planten halen niet alleen koolstofdioxide uit de lucht, ze zijn ook in staat andere gassen zoals VOS op te nemen. Ze doen dit via hun bladeren en wortelen.

Eerdere studies keken naar het verwijderen van een enkele VOS uit de lucht. Niri kijkt daarnaast ook naar het effect van planten op een combinatie van gassen. Hiervoor bouwden de onderzoekers een afgesloten kamer met daarin een mengsel van acht veel voorkomende VOS’en. Ze bekeken voor vijf verschillende planten hoeveel van elke stof ze opnamen en hoe snel ze dat deden.

Kamerplant dracaena marginata. Beeld: BotBln
De dracaena is kampioen VOS-verwijderen. Beeld: BotBln

‘Gebaseerd op dit onderzoek kunnen we advies geven over welke planten goed zijn voor specifieke VOS’en’, zegt Niri. De stof die alle planten opnamen was aceton, maar de absolute winnaar is de dracaena-plant. Deze verwijderde maar liefst 94 procent van het verdampte oplosmiddel. De bromelia gaf de beste resultaten voor combinatie van de acht verschillende VOS’en. In twaalf uur tijd verwijderde hij 80 procent van zes van de acht gassen.

Om de positieve resultaten in de echte wereld te testen, willen de onderzoekers planten gedurende enkele maanden in een nagelsalon plaatsen. Ze hopen de hoge concentraties aceton die daar voorkomen te verlagen. Dit zal aantonen of de kamerplanten een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de werknemers in de salon.

Voorlopig kan het in elk geval geen kwaad om je huiskamer of kantoor op te fleuren met een bromelia.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: