San Francisco, Ca. (VS) – Een minuscuul fossiel uit een weginsnijding in Wisconsin suggereert dat het samenlevingscontract tussen plant en schimmel al heel lang loopt.


Zo¹n 460 miljoen jaar geleden verschenen de eerste echte groene planten op het land. De oudst bekende fossiele resten van schimmels gingen echter niet verder terug dan 400 miljoen jaar. Toch leeft tegenwoordig zo¹n 80 tot 90 procent van alle groene planten in symbiose met schimmels; in het wortelstelsel helpen deze mycorrhizale schimmels de plant met de opname van water en mineralen.
De vondst van 455 tot 460 miljoen jaar oude fossielen van microscopisch kleine schimmelsporen en -draden in Wisconsin suggereert dat ook de symbiose tussen plant en schimmel teruggaat tot het ontstaan van de vroegste landplanten. In Science van 15 september publiceert onderzoeker Dirk Redecker van de universiteit in Berkeley deze nieuwe vondst.

De fossiele schimmels vertonen overeenkomsten met het moderne schimmelgenus Glomus. Recente Glomus-schimmels treffen we in symbiose aan op plantenwortels. Hoewel een symbiotische relatie tussen de fossiele schimmel en de eerste landplanten voor de hand ligt, bewijst de fossiele vondst de samenhang tussen plant en schimmel niet rechtstreeks. De vondst is namelijk niet rechtstreeks geassocieerd met groene planten. Rechtstreekse aanwijzingen voor een dergelijke symbiose zijn wel bekend uit de fossielen van zo¹n 400 miljoen jaar oud.

Anne Schulp