Onderzoekers sporen schimmels aan tot massale enzymproductie.

Vruchtensap zonder vruchtenschilfers? Papier dat niet vergeelt? Productie van heilzame eiwitten? Schimmelenzymen spelen bij deze processen een cruciale rol. Goedkope en grote productie van schimmelenzymen is daarom voordelig voor de voedings-, papier- en farmaceutische industrie.

Een schimmelkolonie vormt een snelle en goedkope milieureinigingsdienst. De centimeterlange schimmeldraden scheiden de hele dag opruimende enzymen uit. Deze enzymen breken planten- en dierresten af. Slechts een klein percentage van de draden is echter productief. De schimmels maken dus weinig enzymen.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Onder leiding van microbioloog prof dr Han Wösten proberen onderzoekers van de Universiteit Utrecht de productie van schimmelenzymen te verhogen. De onderzoekers vermoeden dat een genetisch programma specifieke componenten in de schimmeldraad activeert. Deze actieve componenten maken op hun beurt deel uit van het uitscheidingsproces.

“Identificeer je de actieve componenten,” zo redeneren de onderzoekers “dan kun je de eigenschappen van de actieve schimmeldraden overdragen op passieve draden”. De nieuwste DNA-technieken zullen de identiteit onthullen. “Lukt het ons het merendeel van de draden tot enzymproductie aan te zetten dan zal de industrie grote interesse hebben”.

Frederique Melman