Sommige baby’s die in Finland met een keizersnede geboren zijn, krijgen een beetje poep van hun moeder toegediend. Dit zou namelijk de samenstelling van hun darmbacteriën verbeteren.
Het team achter de studie waarschuwt vrouwen dit niet zelf te proberen. Er kunnen namelijk gevaarlijke microben in ontlasting zitten. Artsen die het werk uitvoerden, testten op deze microben en sloten na deze screening een derde van de moeders uit van de proef.
Er is een toenemende interesse om de samenstelling van bacteriën in onze darmen te veranderen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat baby’s die op de wereld komen via een keizersnee andere darmbacteriën hebben dan vaginaal geboren baby’s.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
Mogelijk komt dit doordat ze tijdens de geboorte niet veel in aanraking komen met de microben van hun moeder. Onderzoekers suggereren dat dit de reden is waarom dergelijke kinderen iets vaker aandoeningen hebben zoals allergieën, astma en obesitas.
Poepen tijdens de bevalling
Sommige onderzoekers hebben geprobeerd een vaginale bevalling na te bootsen door de mond van baby’s geboren met keizersneden af te vegen met het vaginale vocht van hun moeder. Hoewel dit ervoor zorgde dat hun darmbacteriën meer op die van vaginaal geboren baby’s leken, waren ze alsnog niet identiek.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de ontlastingsbacteriën van de moeder verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de bacteriën in de darmen van de vaginaal geboren baby, aangezien vrouwen vaak poepen tijdens de bevalling. Daarnaast hadden bevallende vrouwen vaak ontlastingsbacteriën op hun handen, zegt microbioloog Willem de Vos van de Universiteit van Helsinki.
Moedermelk met ontlasting
Het onderzoek van Vos omvatte zeventien vrouwen die om medische redenen een keizersnede nodig hadden. Drie weken voor de operatie gaven ze elk een ontlastingsmonster, dat de onderzoekers voor het invriezen testten op schadelijke microben. Tien vrouwen werden uitgesloten van het onderzoek, van wie zes omdat er tekenen waren van schadelijke microben in de monsters, zoals groep B-streptokokkenbacteriën.
Van de overgebleven vrouwen werd een paar milligram van hun ontlasting gemengd met enkele druppels moedermelk en bij de eerste voeding aan de baby’s gegeven. Uit de resultaten van andere onderzoeken bleek dat de darmbacteriën van deze baby’s na drie maanden meer op die van vaginaal geboren baby’s leken dan degenen die geen ontlasting toegediend kregen. Het team test nu veertig baby’s om te kijken of er geen sprake is van het placebo-effect.
In een grotere, lopende studie in Zweden worden baby’s geborsteld met een gaasje dat in contact is geweest met een wattenstaafje dat in de anus van de moeder is geplaatst.
Meer kwaad dan goed
Sommige onderzoekers beweren dat het toedienen van fecale bacteriën risico’s met zich meebrengt. ‘Hoe goed je ook screent op schadelijke bacteriën, je blijft beperkt in wat je kunt opsporen’, zegt gynaecoloog en onderzoeker Peter Brocklehurst van de Universiteit van Birmingham.
Bovendien plaatsen sommige onderzoekers vraagtekens bij het oorspronkelijke idee om ontlasting toe te dienen. Misschien is de manier waarop de baby’s ter wereld komen niet de oorzaak voor het verschil in darmbacteriën.
Het kan ook komen door dezelfde redenen waarom de moeder de operatie in de eerste plaats nodig had, zegt expert moeder-foetale geneeskunde Kjersti Aagaard van het Baylor College of Medicine in Houston. ‘We bestempelen vrouwen met een keizersnede als een gevaar voor hun baby, maar we hebben geen bewijs dat dit waar is.’
‘Mensen gaan er van uit dat het microbioom het mechanisme is, maar dat is nog verre van bewezen’, zegt Brocklehurst. ‘Totdat het bewezen is, waarom zou je dat proberen te manipuleren? Misschien doe je meer kwaad dan goed.’