De app Pokémon Go leidt behalve tot een hoop plezier, ook tot de nodige ergernis. Pokémon – en daarmee ook de spelers – duiken namelijk overal op, van iemands achtertuin, tot in het politiebureau en zelfs op begraafplaatsen.

Pokémon Go is nog niet officieel uit in Nederland en België, maar is sinds de lancering in andere landen op 6 juli uitgegroeid tot een gigantische hit. Spelers lopen in de echte wereld rond op zoek naar verstopte Pokémon. De augmented reality-app – waarin aan het beeld van de werkelijkheid digitale elementen worden toegevoegd – is naar schatting al zo’n 15 miljoen keer gedownload.

 Pokémon Go houdt ook New Scientist-redacteuren van het werk.
Pokémon Go houdt ook New Scientist-redacteuren van het werk.

Al dit enthousiasme heeft in de echte wereld geleid tot een aantal ongemakkelijke situaties en ontmoetingen. Een politiebureau in Darwin, Australië, vraagt spelers op te houden met het bezoeken van de Pokéstop – een plaats waar spelers gratis spullen krijgen – die in het gebouw is opgedoken. Andere mensen worden verrast door spelers die dag en nacht rond hun woning rondhangen. En er verschenen zelfs, tot grote afkeur van velen, Pokémon op plaatsen zoals Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau in Polen en het Holocaust Memorial Museum in Washington D.C. in de VS.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

‘We zien het spelen van Pokémon Go op ons terrein als ongepast. We vragen alle bezoekers hier dan ook geen deel aan te nemen’, tweette de Arlington National Cemetery, een militaire begraafplaats in Virginia in Verenigde Staten.

Dankzij het spel is een aantal – tot nog toe speculatieve – vragen over augmented reality actueel geworden. Over de fysieke grenzen van iemands terrein – van de lucht erboven tot de grond eronder – zijn er in het verleden legio rechtszaken geweest, maar hoe zit het met digitale grenzen?

Hier en niet verder

Je hebt geen recht op de virtuele ruimte in en rond je huis, zegt Brian Wassom, advocaat uit Michigan en auteur van Augmented Reality Law, Privacy and Ethics.

‘Digitale objecten bestaan niet echt’, zegt hij. ‘Het lijkt op je scherm misschien alsof de Pokémon die je ziet echt op de straat of in het park zitten, maar het enige dat je ziet is data weergegeven op je scherm.’

In plaats daarvan zullen geërgerde partijen misschien meer succes hebben als ze zich richten op de impact die het spel heeft op de echte wereld. Herhaalde bezoeken kunnen ergernis veroorzaken, omdat ze het recht van bewoners of eigenaren te genieten van hun eigendom verhinderen, en geeft hen misschien een grond voor het aanspannen van een rechtszaak.

Al in 1999 veroverde Pikachu de harten van kinderen.
Al in 1999 veroverde Pikachu de harten van kinderen.

Spelers die zonder toestemming andermans terrein opgaan,  lopen natuurlijk nog steeds te kans om opgepakt te worden – zelfs als ze alleen maar over de schutting klommen om iets dichterbij die zeldzame Pokémon te komen.

Daar komt bij dat het bedrijf achter de app aangeklaagd zou kunnen worden voor nalatigheid als het niets doet aan de problemen die het spel veroorzaakt en veroorzaakt heeft, zegt Emily McReynolds, hoofd van het Tech Policy laboratorium aan de universiteit van Washington.

Ze maakt de vergelijking met gevallen waarin storingen in software leidden tot ergernis en problemen in de echte wereld. Ze noemt bijvoorbeeld een telefoon-opspoor-app die mensen telkens naar hetzelfde huis bleef sturen – eigendom van een stel in Georgia, VS.

Pokémontrainers niet toegestaan

‘Ik denk dat je in dit gevallen wel rechtszaken kan verwachten’, zegt ze. ‘De vraag is of ze ergens toe zullen leiden.’ Niantic, het bedrijf dat de software voor Pokémon Go heeft ontwikkeld, heeft al begrip getoond voor de zorgen omtrent hun spel, voegt ze toe. Het zo snel mogelijk oplossen van de problemen is voor hen natuurlijk ook beter dan het op een rechtszaak te laten uitdraaien.

We zullen in de nabije toekomst zien dat er op verschillende plaatsen beveiliging ingehuurd zal worden om Pokémontrainers de deur te wijzen – of zelfs ‘gebruiksvoorwaarden’ zullen publiceren die het spelen van de app op hun terrein verbieden.

Om situaties zoals Pokémon Go in het Holocaust museum in de toekomst te voorkomen, stelt McReynolds voor dat de AR-ontwerpers belanghebbenden zoals spelers, regelgevers en bedrijven bijeenbrengen om gezamenlijk een aantal van de problemen wat betreft onverwacht of ongewenst gedrag op te lossen.

In Nederland en België kunnen geïnteresseerden momenteel alleen nog het spel spelen door op Android-telefoons handmatig een APK-bestand te downloaden en installeren of op iPhones een buitenlands account aan te maken.

Lees verder: