Je bent de eerste politieman die aankomt bij het plaats delict: een verdacht ecstasylab. Het staat er vol met drugsspullen, maar welk bewijsmateriaal kan je onderzoek verder helpen? Plots verschijnt er een grote virtuele pijl die een fles met chemicaliën aanwijst. Ernaast zie je het bericht: ‘Neem dit mee, a.u.b.’.
Nederlandse agenten doen proeven met het gebruik van augmented reality (AR). Die AR-systemen versturen beelden van camera’s die agenten op hun lichaam dragen naar experts. Deze experts kunnen op afstand de agenten helpen door de omgeving virtueel van notities te voorzien. De agenten bekijken die notities vervolgens op een smartphone of met bijvoorbeeld Google Glass.
‘We hebben nu software en hardware die geschikt zijn om augmented reality te gebruiken bij een plaats delict’, zegt Dragoş Datcu, onderzoeker bij het AR-bedrijf Twnkls in Rotterdam.
Het einde van een veilig internet?
Ze noemen het de ‘cryptocalyps’: het gevreesde moment waarop quantumcomputers zo krachtig worden dat ze dwars door alle b ...
Datcu en zijn collega’s van de TU Delft werkten vijf jaar aan hun AR-systeem. Nu wordt het getest bij de politie, het Nederlands Forensisch Instituut en de brandweer. ‘Over zes maanden zijn we zover dat de politie het volledige pakket kan aanschaffen’, zegt hij.
Locatie, locatie, locatie
Als agenten arriveren bij een plaats delict is het vaak belangrijk dat ze het terrein meteen verkennen. Het kan zijn dat verdachten zich verstopt hebben of dat er gevaarlijke chemicaliën aanwezig zijn die giftige gassen produceren. De eerste persoon die arriveert is echter niet altijd de meest gekwalificeerde voor de taak. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat experts actief kunnen meehelpen met zoeken, zelfs als ze op honderden kilometers afstand zijn.
Met het prototype kan een politieagent een AR-versie van de locatie bekijken op een smartphone of een op het hoofd geplaatst apparaat. Terwijl ze het gebied onderzoeken verstuurt de camera op hun vest de beelden naar mensen die zich op een andere locatie bevinden, zoals forensisch onderzoekers of specialisten op het gebied van chemicaliën. Deze collega’s op afstand kunnen informatie en notities toevoegen aan het AR-beeld van de agenten. Dit kan variëren van een verzoek om een bepaald gebied te onderzoeken tot een grote pijl met het bijschrift ‘lichaam hier’.
Het principe is hetzelfde als bij het smartphonespel Pokémon Go, waarbij spelers virtuele schepsels vangen die virtueel geprojecteerd in de werkelijkheid te zien zijn wanneer je via de smartphone kijkt.
‘We hebben dit systeem getest en het heeft veel toegevoegde waarde bij verschillende gebieden waarbij de politie optreedt’, zegt innovatie adviseur Nick Koeman van de nationale politie.
Verontreiniging vermijden
De technologie is volgens Koeman niet toepasbaar bij arrestaties, omdat agenten die het systeem testten de extra informatie soms afleidend vonden. Het kan wel worden gebruikt bij meer routinematige politietaken, zoals het onderzoeken van een plaats delict. ‘De technologie maakt het mogelijk om de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste personen te krijgen, op een makkelijke manier’, zegt hij.
In de ideale situatie is er een team van de meest geschikte onderzoekers die persoonlijk een gebied bekijken, maar dit is niet altijd mogelijk door beperkte tijd en kosten.
Het systeem zorgt er ook voor dat er zo min mogelijk mensen aanwezig zijn op een plaats delict, zonder dat dat ten koste gaat van de zorgvuldigheid. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, hoe meer kans dat er belangrijk bewijsmateriaal gevonden wordt, maar het vergroot ook de kans dat het bewijs per ongeluk verontreinigd raakt. Met AR kunnen veel mensen meehelpen met het zoeken naar aanwijzingen zonder fysiek dingen aan te raken.
Bovendien kunnen de beelden die gemaakt zijn tijdens het onderzoek gebruikt worden in de rechtbank. ‘Het voordeel van augmented reality is de mogelijkheid om het plaats delict in de rechtszaal te tonen’, zegt Michael Buerger, hoogleraar strafrecht van Bowling Green State University in Ohio. Wel denkt Buerger dat de eerste keer dat AR als bewijsmateriaal wordt gebruikt juridische uitdagend zal zijn.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder:
- Pokémon Ga toch weg: Van wie is de augmented reality?
- Virtual reality op lowlands
- Schilderij van Gogh tot leven gewekt in virtual reality
- Speel voor moordenaar – of voor lijk