Rotterdam (NL) – Prof dr Jan Hoeijmakers ontvangt 2 november de Josephine Nefkens Prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan en de progressie van kanker.


Op vrijdag 2 november reikt burgemeester Opstelten van Rotterdam de Josephine Nefkens Prijs uit aan prof dr Jan Hoeijmakers. De hoogleraar moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvangt de prijs voor zijn grensverleggende werk. Samen met zijn medewerkers verricht hij onderzoek op het gebied van DNA-herstelmechanismen en hun betekenis voor het ontstaan en de progressie van kanker.
Hoeijmakers kwam in 1981 naar Rotterdam voor moleculair-biologisch onderzoek. In 1993 werd hij benoemd tot hoogleraar in de moleculaire genetica. Sinds 1999 mag Hoeijmakers zich hoofd van het Instituut voor Genetica noemen. Zijn onderzoeksgroep kloneerde als eerste het humane gen dat betrokken is bij DNA-herstel. Daarnaast maakte zij een groot aantal muizenstammen met mutaties in het DNA-herstelsysteem. Voor zijn onderzoek ontving Hoeijmakers eerder al de Spinozaprijs.
De Josephine Nefkens Prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een wetenschapper in het Nederlandse taalgebied. De winnaar krijgt een bedrag van f 100.000,- (2.000.000 Bfr.) voor zijn of haar buitengewone inzet voor het kankeronderzoek. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan kankeronderzoek. Initiatiefnemer voor de prijs was in 1998 Harry Nefkens tijdens de opening van het Josephine Nefkens Instituut.

Marijn Sandtke