Een mengsel van prebiotica en probiotica kan sommige symptomen van long covid verminderen. Dat blijkt uit een Chinees onderzoek waar meer dan 450 mensen aan deelnamen.

Een dagelijkse cocktail van prebiotica en probiotica kan baten tegen vermoeidheid, geheugenverlies en maagdarmstoornissen bij mensen met long covid. Daarvoor moet het middel zes maanden lang dagelijks worden ingenomen.

Verstoorde darm

Long covid is een aandoening waarbij mensen nog maanden- of jarenlang last hebben van aanhoudende symptomen na covid-19. Er is nog maar weinig bekend over de ziekte. Eerder onderzoek toonde wel aan dat mensen met de aandoening minder van bepaalde soorten darmmicroben hebben dan gezonde mensen. Het gaat vooral om darmbacteriën die zogeheten korteketenvetzuren aanmaken: stoffen die over onze immuunreacties regeren.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Medisch onderzoeker Siew Ng van de Chinese Universiteit van Hong Kong en haar collega’s maakten daarom een mengsel dat de productie van korteketenvetzuren stimuleert. Ze noemden het spul SIM01. Het mengsel bevat drie probiotica (levende bacteriën die goed zijn voor de gezondheid) en drie prebiotica (stoffen die de groei van gunstige darmmicroben bevorderen).

Een groep van 232 volwassenen kreeg deze cocktail voorgeschoteld. Een controlegroep van 231 volwassenen nam een mengsel met daarin zetmeel en een beetje vitamine C. Beide mengsels werden gedurende zes maanden tweemaal daags ingenomen. Alle deelnemers hadden in het verleden corona gehad en voldeden aan de criteria voor long covid, zoals die zijn opgesteld door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

De deelnemers vulden voor en na de behandeling een vragenlijst in waarin ze informatie deelden over veertien verschillende long covid-symptomen. Daaruit bleek dat mensen die SIM01 kregen gemiddeld 2 tot 2,5 keer meer kans hadden om verbetering te merken op vijf verschillende symptomen: vermoeidheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, algeheel onwel voelen en maagdarmklachten. Deze groep ondervond geen bijwerkingen van de therapie.

Darmflora

De onderzoekers verzamelden ook poepmonsters van hun proefpersonen. Daaruit bleek dat SIM01 de diversiteit van darmmicroben verbeterde en de groei van gunstige darmbacteriën bevorderde, zegt Ng.

Het spul kan daarom wellicht ook helpen bij andere aandoeningen die in verband staan met een verstoord darmmicrobioom, zegt Ng. Een voorbeeld daarvan is het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Het is nog onduidelijk waarom de veranderingen in de darm de long covid-symptomen verlichten, zegt bioloog Timothy Sampson van de Emory-universiteit in de Amerikaanse staat Georgia. ‘Hoewel het logisch is dat het microbioom immuunreacties kan mediëren, is niet duidelijk of het [immuunsysteem] ook daadwerkelijk ten grondslag ligt aan de long covid-symptomen’, zegt hij.