Heidelberg (D) – De Nederlandse bioloog en televisiebekendheid Ronald Plasterk heeft de eerste EMBO-prijs voor communicatie van de levenswetenschappen ontvangen.


De Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO) heeft de eerste editie van de prijs voor communicatie van de levenswetenschappen uitgereikt aan de Nederlandse bioloog Ronald Plasterk. Hij ontving afgelopen zaterdag een premie van vijfduizend euro en een zilveren medaille met inscriptie.
Plasterk is directeur van het Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (NIOB) in Utrecht. Ook schrijft hij wekelijks een column in De Volkskrant over wetenschap in de samenleving, waarin hij misverstanden en vooroordelen over wetenschappelijke ontwikkelingen als genetische manipulatie probeert te ontkrachten. Daarnaast verschijnt hij eens in de twee weken in het actualiteitenprogramma Buitenhof en is hij regelmatig als commentator te gast in radio- en televisieprogramma's. Ook in zijn recent verschenen boek Leven uit het Lab beschrijft hij de nieuwste ontwikkelingen in de moleculaire biologie en invloed van deze wetenschap op de samenleving.
“Plasterk is precies het omgekeerde van het geijkte beeld van de wetenschapper die zich alleen met onderzoek bezighoudt,” aldus Andrew Moore, manager van de sectie Wetenschap & Maatschappij van de EMBO. “Net als de andere genomineerden, is Plasterk een bewonderenswaardig voorbeeld van een wetenschapper die gelooft dat communicatie van het onderzoek even belangrijk is als het onderzoek zelf.”

Sabrine Caspers