Antwerpen (B) – De drie Antwerpse universiteiten – RUCA, UFSIA en UIA – smelten samen tot één grote universiteit.


De Raad Universiteit Antwerpen heeft groen licht gegeven voor de oprichting van de Universiteit Antwerpen (UA). Daarin zullen de bestaande drie Antwerpse universitaire instellingen (RUCA, UFSIA en UIA) samensmelten. De beslissing maakt een einde aan een decennialange periode van verwarring en verdeling in de Antwerpse universitaire wereld.
RUCA (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen) en UFSIA (Universitaire Faculteit Sint-Ignatius Antwerpen) hebben al een 150-jarige universitaire traditie, maar beide instellingen bleven gescheiden vanwege diepgaande ideologische en juridische verschillen. Daar kwam in 1971 nog de UIA (Universitaire Instelling Antwerpen) bovenop. Die mocht van de overheid de afstudeerjaren en het doctoraatsonderwijs organiseren. Daardoor ontstond de situatie dat voor de meeste studierichtingen de instroomjaren aan het RUCA en de UFSIA werden gedoceerd, waarna de studenten afstudeerden aan de UIA.

Vanaf 1995 voelden ook de universiteitsbestuurders aan dat het Antwerpse universitaire landschap hopeloos versnipperd raakte en de drie instituten gingen nauwer samenwerken. Dat leidde aanvankelijk tot het oprichten van gezamenlijke faculteiten over de instituten heen en mondt nu uit in een volledige samensmelting tot één grote universiteit. De Universiteit Antwerpen zal met zijn 10.000 studenten de derde grootste universiteit worden in Vlaanderen, na Leuven en Gent, maar voor Brussel.

Peter Raeymaekers