BERKELEY (VS) – Sinds kort kun je met je eigen computer meerekenen aan de speurtocht naar buitenaards leven. Help de supercomputers en vind ET.


Vanaf 17 mei rekent de supercomputer van de universiteit van Californië niet meer in zijn eentje aan de metingen die de Arecibo radiotelescoop levert. Duizenden mensen laten hun pc’s data analyseren en hopen op een vermelding als mede-ontdekker van buitenaards leven.

De zoektocht naar buitenaardse intelligentie thuis, ofwel SETI@home (Search for ExtraTerrestrial Intelligence at home) geeft niet alleen kans op eeuwige roem; het levert leerzame informatie in de vorm van een screensaver. De thuiscomputeraar kan de software voor Windows, Macintosh en Unix ophalen op de site http://setiathome.ssl.berkeley.edu. Het programma haalt vervolgens gegevens op die de radiotelescoop aan de supercomputer in Berkeley heeft gelevert en analyseert deze op ‘interessante’ signalen. Vervolgens stuurt het programma de resultaten terug naar Berkeley en haalt weer nieuwe gegevens op. De berekeningen maken de pc niet trager, want het programma start pas op het moment dat de computer normaal gesproken in ruststand gaat.

Met het SETI@home-project analyseren de Californische wetenschappers hun gegevens zo snel dat ze nu tien keer zo gedetailleerd naar de data kunnen kijken.

DR