‘Doe je sjaal om anders word je ziek!’ Had je moeder gelijk toen ze jou vroeger dit advies gaf? Of hebben kou en ziekte niets met elkaar te maken? Wetenschappers weten het nog steeds niet zeker. Daarom gaan Rob ter Horst (29) en zijn collega’s van het Radboudumc op Lowlands experimenteren met badderende bezoekers.
Hoe zit het nou, worden mensen in de winter vaker ziek?
Als het om griep gaat, dan wel. We kunnen met zekerheid stellen dat mensen in de winter vaker kampen met het griepvirus dan in de zomer.
Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?
Faagtherapie kan de toegenomen antibioticaresistentie het hoofd bieden. Deze kleine virussen kunnen specifieke bacteriën doden.
Hoe komt dat?
Dat weten we niet zo goed. Misschien wordt het griepvirus wel sterker door kou. Een andere bekende theorie wijst naar het feit dat mensen in de winter meer binnen zijn, daardoor makkelijker met elkaar in aanraking komen, en elkaar dus vaker besmetten.
Dat klinkt best wel logisch…
Ja. Maar ons eigen onderzoek suggereert een andere mogelijkheid. We hebben gekeken naar het gedrag van witte bloedcellen, die ons beschermen tegen infecties en indringers. Wat blijkt? In de winter reageren die minder fel op het griepvirus dan in de zomer.
Vreemd, hoe kan dat?
Wat is er in de winter anders dan in de zomer? Het is kouder. Zelfs al zijn we vooral binnen, je verkleumt toch met enige regelmaat. Bijvoorbeeld tijdens een fietsritje, of op het perron.
Daardoor verzwakt ons immuunsysteem?
Dat is wat we op Lowlands willen uitzoeken. We gaan festivalgangers in een heel chill badje zetten. Letterlijk chill want het water is maar zestien graden en vrijwilligers moeten vier minuten tot aan hun borst in het water blijven zitten.
Is dat niet een soort marteling?
Dat valt mee. Tenminste, dat zeggen collega’s van me die het hebben getest. Het is in het begin even schokkend koud, maar je went snel.
Hoe gaan jullie vervolgens het effect van die kou testen?
We nemen bij de proefpersonen van tevoren en na afloop bloed af. Dan leggen we in beide bloedsamples een al overleden griepvirus en kijken we hoe sterk het ‘alarmsignaal’ is dat de witte bloedcellen afgeven. Dat is een goede indicator van hoe sterk ze zouden reageren als het virus nog zou leven.
Interessant. Ga je trouwens zelf ook het bad in?
Uit ethisch-wetenschappelijke overwegingen kan ik helaas niet zelf participeren in dit onderzoek. Erg spijtig!
Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB en New Scientist.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: