Amerikaanse wetenschappers hebben fossielen van slangen gevonden die ongeveer 150 miljoen jaar oud zijn. Dat is ongeveer 70 miljoen jaar ouder dan het tot dusver oudste slangenfossiel. De vondst, waarover in Nature Communications gewag wordt gemaakt, werpt nieuw licht op de oorsprong en evolutie van slangen.

Meer kort nieuws:

Smelten ijskappen funest voor oceaanleven
Het smelten van ijskappen heeft tienduizend jaar geleden veel zuurstofverlies in de oceaan veroorzaakt, berichten wetenschappers van de University of California in vakblad Plos One. De huidige klimaatverandering waarbij het poolijs ook snel smelt, kan daarom funest zijn voor veel in zee levende organismen.

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?
LEES OOK

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?

In het verleden stortten zogeheten supervulkanen de aarde meermaals in een desastreuze ‘vulkanische winter’. Gaat dat opnieuw gebeuren?

Als de ringen rondom Saturnus zaten, zouden we ze vanuit de aarde kunnen zien. Bron: M. Kenworthy / Universiteit Leiden
Als de ringen rondom Saturnus zaten, zouden we ze vanuit de aarde kunnen zien. Bron: M. Kenworthy / Universiteit Leiden

Jonge ster J1407 heeft enorm ringenstelsel
Het ringenstelsel van de jonge ster J1407 is bijna even groot als de baan van de aarde om de zon, schrijven Leidse en Amerikaanse astronomen in Astrophysical journal. De meer dan dertig ringen hebben diameters van tientallen miljoenen kilometers. Als Saturnus zulke grote ringen had, zouden we die vanaf de aarde zien.

Biologische klok atleet bepaalt sportprestatie
Avondmensen hebben langer nodig om hun hoogste niveau te bereiken dan ochtendmensen. Dat concluderen wetenschappers van de University of Birmingham in Current Biology. Ochtendmensen kost het zes uur om in vorm te komen, avondmensen doen daar elf uur over. De vroege vogels presteren ook constanter.

Lees ook: