Fort Collins, Colorado (VS) – De paarsblauwe korenbloem geeft zijn geheime wapen prijs. Een natuurlijk herbicide wint ten koste van andere planten terrein.

De korenbloem verspreidt zich over grote gebieden dankzij een tot voor kort geheim wapen: het natuurlijke herbicide catechine. Dat melden Jorge Vivanco en zijn collega’s van de Colorado State University in de Verenigde Staten. Decennia lang stonden biologen voor een raadsel. Ze hadden enkel het vermoeden dat de bloem zich wapende met een natuurlijk herbicide.

Het korenbloemonderzoek had heel wat voeten in aarde. Tientallen jaren zochten biologen in de bodem naar het herbicide, maar tussen de vele natuurlijke bodemcomponenten was het zoeken naar een speld in een hooiberg. Vivanco zocht in de plant. Hij ontdekte dat het plantje het herbicide catechine via zijn wortels vrijgeeft.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

De paarsblauwe bloem maakt twee soorten catechine met dezelfde, maar gespiegelde chemische structuur. Het ene heeft een antibacteriële werking, het andere werkt als een natuurlijk herbicide tegen de meeste plantensoorten. Komt catechine via de bodem in aanraking met plantencellen dan leggen die cellen in slechts één uur het loodje. De hele plant sterft na een week. De korenbloem zelf heeft slimme wortels. Op een nog onbekende manier beschermen deze zich tegen het catechine.

Het feit dat grassoorten en grasachtige soorten zoals tarwe enige mate van resistentie vertonen, biedt perspectief voor de biologische oorlog tegen onkruid. De boer hoeft zijn tarweveld enkel met catechine te besproeien om onkruid te doden. Zijn wuivende halmen krijgen dan ruim baan.