Wist je dat je zoutbeleving veel hoger is als het zout meer geconcentreerd is in het eten, bijvoorbeeld door het gebruik van grotere zoutkorrels of door het zout minder goed te verspreiden? Dit is één van de weetjes van Hapsnapp, de nieuwe voedingsapp van Wageningen UR.

Hapsnapp is gratis te downloaden
Hapsnapp is gratis te downloaden.

Hapsnapp is de eerste stap in een voedseldialoog die Wageningen UR op wil zetten.  Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur, riep afgelopen jaar al op tot een kortere brug tussen wetenschap en maatschappij en Hapsnapp is een van de producten die hierin probeert te voorzien. ‘Voeding is een goed onderwerp, omdat iedereen ermee bezig is’, zegt Susanne Laven, productieleider van het project.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

In tegenstelling tot andere voedingsapps geeft Hapsnapp geen voedingsadvies. ‘De dialoog is niet bedoeld om onze mening op te leggen, maar om onze kennis te delen’, zegt Laven. ‘Voeding is een van de hoofdonderwerpen van de universiteit van Wageningen en sluit dan ook goed aan bij de missie: To explore the potential of nature to improve the quality of life.’

Chatbot

De Hapsnapp, die gratis te downloaden is, werkt als een soort chatbot: je laat de app door middel van een keuzemenu weten wat je hebt gegeten en krijgt antwoord in de vorm van een bijpassend weetje over dit voedsel. Deze weetjes zijn vrijwel allemaal gebaseerd op onderzoek van Wageningse onderzoekers. Dit was volgens Laven niet altijd even gemakkelijk. ‘Het is erg lastig om een onderzoek in één zin samen te vatten tot een interessant weetje.’

Een gebruiker die aangeeft brood te hebben gegeten, krijgt bijvoorbeeld te lezen dat er een alternatief voor gluteneiwitten is gevonden uit melk, waardoor er glutenvrij brood is dat echt lijkt op brood met tarwe. Dat klinkt simpel, maar om het melkeiwit dat de gluten vervangt toe te voegen, moesten flink wat obstakels overwonnen worden en hiernaar is jarenlang onderzoek gedaan.

De weetjes van Hapsnapp zijn gebaseerd op onderzoek uit Wageningen
De weetjes van Hapsnapp zijn gebaseerd op onderzoek uit Wageningen.

Het aantal weetjes van Hapsnapp is beperkt. Na een week is de app dan ook klaar en bedankt hij je voor je tijd. ‘Het is ondoenlijk om weetjes voor meer dan een week te verzamelen’, zegt Laven. ‘Daarnaast denken we dat gebruikers er na een week ook zelf wel klaar mee zijn.’ Na deze week kun je wel je e-mailadres achterlaten, om zo op de hoogte gehouden te worden van het Wageningse voedselonderzoek.

Een echte dialoog is Hapsnapp volgens Laven nog niet. ‘Het is een geprogrammeerde dialoog, dus je kunt niet precies zeggen wat je wilt.’ Daarbij is de app vrij eenzijdig en kan de gebruiker weinig reactie geven. Daarom wordt in de nieuwsbrief die je ontvangt als je je e-mailadres achterlaat doorverwezen naar een blog, waar meer informatie te vinden is en gebruikers ook zelf kunnen reageren.

Foodcamp

Deze blog is de tweede stap in het Hapsnapp-project. De derde stap is een Foodcamp op de Wageningse campus. Tijdens dit voedselkamp op 10 december komen gebruikers van de app en wetenschappers samen. ‘We gaan steeds een stapje verder: tijdens Foodcamp is er een echte dialoog, zoals je een dialoog zou verwachten’, zegt Laven.

Tijdens Foodcamp zullen er lezingen en demonstraties zijn, maar het gaat vooral om de dialoog. ‘We zullen bespreken waar vragen over zijn, waar zorgen over zijn, of waar misschien zelfs wantrouwen over is.’ Interessant voor de gebruikers van de app dus, maar Laven hoopt dat de wetenschappers er ook iets aan zullen hebben. ‘Misschien komen er interessante vragen uit, waar verder onderzoek naar gedaan kan worden.’

Ook na 10 december zullen de app en het blog door blijven lopen. De app lijkt al succesvol te zijn, met een aantal duizend gebruikers. Of het ook echt effect zal hebben, weet Laven niet. ‘Het is natuurlijk een experiment. Maar Foodcamp is niet het einde van het project.’

Hapsnapp is beschikbaar voor Android en iOS.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: