Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat de snelheid waarmee je veroudert niet alleen te wijten is aan de beschadiging van je cellen. Ook kleine mutaties in het genetisch materiaal van dat je van je moeder hebt gekregen, draagt bij aan de veroudering.

De genen die je van je moeder hebt ontvangen, kunnen je verouderingsproces flink versnellen. Die conclusie trekken Zweedse en Duitse onderzoekers nadat ze muizen bestudeerden.

Je veroudert wanneer cellen in je lichaam onomkeerbaar beschadigen, waardoor de functie van je organen vermindert. De belangrijkste bron van veroudering ligt volgens het onderzoek in de mitochondriën, de ‘energiecentrale’ van de cel. Beschadigingen in de mitochondriën zorgen ervoor dat de energieproductie van de cel niet meer optimaal functioneert.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Oude handenDe mitochondriën bevatten hun eigen DNA, het zogeheten mDNA, dat je alleen erft van je moeder.  Volgens geneticus en onderzoeksleider Nils-Göran Larsson is een groot deel van de veroudering te wijten aan het mDNA. ‘Als onze moeder mDNA doorgeeft met mutaties erin, verouderen we sneller’, meldt Larsson in een persverklaring. Die mutaties zijn kleine DNA-beschadigingen die de oudere generatie gewoon doorgeeft aan hun kroost.

De wetenschappers willen in een vervolgonderzoek het aantal mDNA-mutaties in hun proefmuizen verminderen, en kijken of dat hun levensverwachting ook daadwerkelijk verlengt.