Als je de snoozeknop van je wekker gebruikt, ben je overdag niet slaperiger, humeuriger of cognitief minder scherp dan wanneer je meteen opstaat.
Als je op de snoozeknop drukt als je wekker afgaat, ben je mogelijk niet slaperiger dan wanneer je meteen zou opstaan.
Onderzoekers hebben zich lang afgevraagd of snoozen invloed heeft op de waakzaamheid of de slaapkwaliteit. Om hier meer over te weten te komen, onderzochten slaaponderzoeker Tina Sundelin en haar collega’s van de Universiteit van Stockholm in Zweden 31 mensen die normaal gesproken minstens twee keer per week de snoozeknop gebruikten. Voor het onderzoek brachten ze twee nachten in een slaaplaboratorium door. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Journal of Sleep Research.
Kunnen pillen en supplementen je microbioom een boost geven?
Dit is wat je moet weten over de middeltjes die de gezondheid van je darmmicrobioom beloven te herstellen.
Slaaponderzoek
Tijdens de eerste nacht mochten de deelnemers op dezelfde tijd naar bed gaan als ze normaal zouden doen, en hun wekker zetten op de tijd waarop ze normaal opstaan, zonder te snoozen. Ongeveer een week later keerden ze terug naar het laboratorium, waar ze hun wekker een half uur voor het opstaan zetten, en elke 9 tot 10 minuten op de sluimerknop drukten.
Onmiddellijk na het ontwaken kregen de deelnemers een speekseltest, om het niveau van het hormoon cortisol te meten, waarbij een hoger niveau een teken van waakzaamheid is. Ze beoordeelden ook hun slaperigheid op een schaal van 1 tot 9, en werden getest op hun cognitieve vaardigheden en stemming, zowel bij het ontwaken als 40 minuten later.
Snoozen
De onderzoekers ontdekten dat de cortisolspiegels iets hoger waren na het snoozen, maar er waren geen verschillen in slaperigheid, stemming of cognitieve prestaties tussen snoozen of onmiddellijk wakker worden.
Over het algemeen sliepen de deelnemers gemiddeld zes minuten minder als ze snoozeden, en ze vertoonden tekenen van een slechtere slaapkwaliteit tijdens het laatste half uur van hun slaap, bleek uit metingen van hun hersengolven. Maar er waren geen substantiële verschillen in slaapkwaliteit over de twee nachten als geheel.
Nachtbrakers
Jeffrey Durmer van de slaaptest-softwaremaker SleepImage in Denver in de VS zegt dat alle deelnemers aan het onderzoek regelmatige snoozers waren. Dus resultaten gelden dus misschien niet voor mensen die slechts af en toe snoozen.
In een ander deel van het experiment vroegen de onderzoekers bijna 1500 mensen om een enquête in te vullen over hun slaapgewoonten. Daarbij gaf 69 procent aan minstens een deel van de tijd te snoozen, meestal op werkdagen. De snoozers, over het algemeen vrouwen, waren gemiddeld zes jaar jonger en vier keer meer geneigd om zichzelf als nachtbraker te bestempelen dan hun niet-snoozende tegenhangers.