Amsterdam (NL) – Een groep computers werkt naar verhouding sneller dan de computers afzonderlijk, zo bewezen NWO-onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.


De Amsterdamse informatici schreven een programma dat 128 computers laat samenwerken bij het oplossen van schuifpuzzels en andere spellen. Het computercluster lost een schuifpuzzel gemiddeld 138 maal sneller op dan een enkele pc.
Het volstond niet om computers met elkaar te verbinden. De onderzoekers moesten eerst een nieuwe verzameling rekenregels maken. Dit nieuwe parallelle algoritme zorgde voor de snelheidswinst. Het algoritme vermijdt dubbel rekenwerk en zorgt ervoor dat de 128 processoren niet op elkaar hoeven te wachten.
De informatici perfectioneerden hun rekenregels voor het oplossen van schuifpuzzels. Door hun handige inzet van het geheugen van de 128 computers werkte het algoritme 138 maal sneller dan een enkele computer. Conventionele algoritmen blijven steken op maximaal 78 maal sneller. In zijn proefschrift beschrijft John Romeijn, die op 18 januari hoopt te promoveren, het onderzoek.

Het nieuwe programma Multigame zorgt dat een parallelle computer met 128 processoren 138 maal sneller werkt dan een computer met één processor.


Het programma presteert het beste bij spellen met één speler. Voor schaken en vier-op-een-rij lag de snelheidswinst lager, omdat bij spellen voor twee spelers het spel grilliger verloopt. Dat maakt het moeilijker om alle processoren nuttig bezig te houden.
De onderzoekers noemen hun programma Multigame. De software werkt niet alleen op meerdere computers, maar het programma kan ook diverse spellen spelen. Het programma is ook gemakkelijk aan te passen voor andere spellen. Multigame vergemakkelijkt de taak van de spelletjesprogrammeur. De programmeur beschrijft in eenvoudige taal de regels van het spel, waarna Multigame zorgt dat het spel werkt op een parallelle computer. De programmeur moet wel, net als vroeger, aangeven hoe het systeem goede en slechte bordstellingen herkent.
De informatici gaan, gefinancierd door NWO-Exacte Wetenschappen, door met de ontwikkeling van Multigame. Niet voor het spelen van spellen, maar omdat ze efficiënte zoekmethoden met parallelle computers willen ontwikkelen.

Bron: NWO