SpaceX maakt zich klaar om iets nieuws te proberen. Hun missie Inspiration4, die vannacht vanaf het Kennedy Space Center in Florida wordt gelanceerd, zal geen enkele professionele astronaut aan boord hebben.

Er zijn al een hoop mensen die geen astronaut zijn naar de ruimte geweest, maar tot nog toe altijd onder begeleiding van professionals. De passagiers van de Inspiration4-missie hebben wel training gehad om te zorgen dat ze veilig kunnen vliegen. Ze hebben echter niet een jarenlange, intensieve astronautenopleiding van een landelijke ruimtevaartorganisatie gevolgd.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Miljardair, doktersassistent, veteraan en geoloog

De gezagvoerder van de missie is Jared Isaacman, een miljardair en piloot die betaalde voor de vlucht. Hij doneerde twee andere stoelen aan het Sint Jude-kinderziekenhuis in Tennessee. Een van die stoelen ging naar Hayley Arceneaux, een doktersassistent. De ander ging naar Christopher Sembroski, een luchtmachtveteraan en datawetenschapper die de stoel kreeg van een onbekende vriend die een loterij van het ziekenhuis had gewonnen.

De laatste passagier is Sian Proctor, een hoogleraar geologie en lid van de US Air Force Civil Air Patrol. Zij is als bestuurder van de vlucht geselecteerd na het winnen van een wedstrijd.

Bijna volledig geautomatiseerd

De passagiers zullen in een Crew Dragon-capsule naar de ruimte gaan. Deze is eerder gebruikt voor de Crew-1-missie, SpaceX’s eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS in november 2020.

Bijna alle processen in het ruimteschip zijn geautomatiseerd. Als alles goed gaat, hoeft de bemanning het schip dus niet bij te sturen in de drie dagen die het in een baan om de aarde draait, om vervolgens in de Atlantische Oceaan te plonzen.

Deze vlucht zet de toon voor andere ruimtetoeristen. SpaceX heeft plannen om de Crew Dragon de komende maanden ook voor andere amateurvluchten te gebruiken. Hierbij wordt samengewerkt met twee andere bedrijven, Axiom en Space Adventures.

Update (16 september): de lancering van de Inspiration4-missie heeft volgens planning plaatsgevonden in de nacht van 15 op 16 september, om iets na tweeën onze tijd. De vier astronauten zullen nu drie dagen lang in een baan rond de aarde zitten, op een hoogte van 584 kilometer. Daarna zullen ze ergens in de buurt van de kust van Florida in zee neerkomen.